Dryml je poradcem v boleslavské nemocnici, má ji dostat ze ztráty

2. 4. 2011 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud primáři mladoboleslavské nemocnice nesníží do dvou měsíců ztrátu na svých odděleních, bude na jejich místa vypsán nový konkurz.


Zároveň se provede reorganizace a zdravotnické zařízení přitvrdí při jednáních s pojišťovnami, řekl dnes novinářům senátor Vladimír Dryml (ČSSD), jenž v nemocnici od pondělí působí jako poradce pro restrukturalizaci. Požádal ho prý o to hejtman David Rath (ČSSD). Nemocnice má potíže s hospodařením, loni vykázala ztrátu 30 milionů korun.

„Dobrý den. Jmenuji se Dryml, Vladimír Dryml, a přišel jsem sem udělat pořádek,“ zahájil dnešní tiskovou konferenci někdejší Rathův náměstek z ministerstva zdravotnictví. Dodal, že jeho mise v nemocnici bude trvat pouze dva nebo tři měsíce. Za tu dobu chce ozdravit její hospodaření, aby se v co nejkratší době dostala z červených čísel.

V nemocnici je vyhrocená atmosféra, část pracovníků plánuje v úterý na půl hodiny přerušit práci. Důvodem jsou pochybnosti kolem tendru na výstavbu nového pavilonu interny. Protest má vypuknout v okamžiku, kdy bude hejtman Rath poklepávat na základní kámen dostavby nemocnice.

Dryml prohlásil, že nechápe, proč by měli zaměstnanci protestovat proti rozvoji nemocnice. Pokud jde o tendr, je podle něj zapotřebí nechat vše na kontrolních orgánech. Ředitel nemocnice Ladislav Horák v této souvislosti potvrdil, že kvůli výběrovému řízení bylo podáno několik trestních oznámení a nemocnici už navštívili kriminalisté, kteří si vyžádali některé dokumenty.

Hospodářské noviny napsaly, že společnost, jež má vybudovat nový pavilon interny s ambulancemi, lůžky, jednotkou intenzivní péče a podzemním parkovacím domem pro 130 aut, má vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou. Na stavbu si bude muset najmout jinou společnost. Firma Neocity Ron, jež tendr vyhrála, zprávy médií odmítla. V prohlášení zaslaném ČTK poukázala na to, že její mateřská firma Neocity Group je v Česku aktivní od roku 2005. Uvedla také, že většina významnějších realitních a stavebních firem má na každý svůj projekt kvůli standardizaci finančních toků samostatnou společnost.

Dryml uvedl, že se stavební firmou, kterou vítěz tendru najal, má z minulosti negativní zkušenosti. Sestaví proto kontrolní skupinu, která bude na průběh prací dohlížet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?