Duch ODS se vrací

30. 3. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Myšlenka na zásadní pravicovou reformu českého zdravotnictví ožila. Spoluautor deset let starého návrhu reformy od ODS Tomáš Macháček (na snímku) a Petr Stryk, někdejší ministerský ředitel kabinetu Tomáše Julínka, zvedli jeho štít. Oslovují politiky i obyčejné lidi s konceptem Nové zdravotnictví.


Odvážnějším, než byl model, který před lety způsobil poprask a obavy levice z privatizace zdravotnictví. „Nacházíme se v situaci, kdy probíhá rozpad zdravotnictví založeného na modelu z 19. století, ale jeho nová podoba se dosud nevytvořila,“ míní Macháček a jeho tým.

Běžné prohlídky u lékaře by i podle nich lidé měli hradit přímo do určitého ročního limitu. Zdravotní pojištění by nabízely běžné komerční pojišťovny, u kterých by si každý platil povinné nominální pojistné. Za stejný pojistný plán mají všichni platit stejnou částku, nikoli podle výše platu. Kdo na toto pojištění nemá, měl by dostat sociální dávku.

Na zdravotní služby nehrazené ze základního pojištění by si lidé šetřili na daňově zvýhodněných spořicích účtech. Velký význam má mít prevence a odměny pro ty, kdo se starají o své zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?