Dva lékaři a lékárnice obviněni z podvodu s recepty na Ostravsku

14. 1. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská policie obvinila jednatřicetiletého a sedmapadesátiletého lékaře a čtyřicetiletou lékárnici z podvodu. Údajně nechali proplácet zdravotním pojišťovnám falešné recepty na dva druhy léků. Škoda přesáhla pět milionů korun. Obviněným hrozí trest vězení od pěti do deseti let, sdělila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.


„Lékaři měli recepty vystavovat v rámci své lékařské praxe, přitom zneužívat osobní údaje pacientů, kteří o této situaci nevěděli. Stejně měli vystavovat tyto recepty i jmény dalších lékařů (svých kolegů) v rámci zdravotnického zařízení, kde vykonávali lékařskou praxi,“ uvedla mluvčí. Předepsané léky, které pak lékárnice podle policie nechávala proplatit u pojišťoven, v její lékárně někdy vůbec nebyly skladem, případně byly ještě prodány dalším osobám.

Podvody s recepty se děly od července 2008 do května 2010 v Ostravě a na Ostravsku, sdělila mluvčí. „V době, kdy oba lékaři ukončili svůj pracovní poměr v předmětném zdravotnickém zařízení, rapidně poklesl počet předepsaných lékařských receptů,“ naznačila, jak byl údajný podvod odhalen.

Při vyšetřování policie podle Holčákové vyhodnocovala stovky receptů. Vyslechla také asi 3000 lidí, zejména pacientů, jejichž jména byla využita k vystavení podvodných lékařských předpisů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?