Dvacet států USA se soudí kvůli Obamově reformě zdravotnictví

15. 9. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacet států americké unie se u federálního soudu v Pensacole na Floridě snaží zvrátit přelomovou reformu zdravotnictví, kterou letos prosadil prezident Barack Obama. Po úvodním slyšení se zdá, že soudce Roger Vinson minimálně některé části jejich podnětu připustí k dalšímu projednávání.


Podle států, které žalobu podaly, reforma zasahuje do jejich práv a nemusí být v souladu s ústavou.

Za sporné považují především, že zákon o zdravotní reformě vyžaduje, aby se všichni Američané povinně pojistili. Podle žaloby může být toto ustanovení neústavní. Zúčastněné státy se rovněž domnívají, že reforma je pokusem federální vlády získat jejich pravomoci a mít vliv na jejich rozpočty, když je nutí výrazně rozšířit zdravotní podporu pro chudé Medicaid.

Federální vláda žalobu považuje za neopodstatněnou a navrhla soudu, aby ji zamítl. Soudce Vinson dnes vyslechl argumenty obou stran a uvedl, že o této žádosti rozhodne 14. října. Zároveň ale dal najevo, že přinejmenším některé části žaloby propustí k dalšímu projednávání, a o osudu zdravotní reformy se tak pravděpodobně bude rozhodovat u soudu.

Na žalobě podané v březnu se podíleli zejména republikáni, kteří s reformou ostře nesouhlasí. Očekává se, že v případě pokračování procesu by případ mohl skončit až u amerického nejvyššího soudu. Podobnou žalobu k federálnímu soudu v Richmondu podal ještě stát Virginie. Soud by se jí měl začít zabývat 18. října.

Obamovi se reformu podařilo po dlouhém a vyčerpávajícím vnitropolitickém boji prosadit letos na jaře. Hlavní části reformy, jako je například zdravotní pojištění dostupnější pro desítky milionů nepojištěných Američanů, ale vejdou v platnost až za několik let.

Reforma se týká doslova každého Američana a má dopad na šestinu americké ekonomiky. Republikáni jsou rezolutně proti ní a varovali, že pokud zvítězí v podzimních volbách do Kongresu, pokusí se ji zrušit. Bílý dům ale odmítá jejich výhrady, že je změna příliš nákladná. Podle něj v konečném důsledku přinese výrazné úspory.

Zdravotní pojišťovny a nemocnice se již navzdory přetrvávající nejistotě ohledně zákona začaly na reformu připravovat. „Reforma bude v nějaké podobě pokračovat nezávisle na tom, jak rozhodne soud,“ řekl agentuře AP prezident floridské asociace nemocnic Bruce Rueben.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?