Dvě městské nemocnice v Brně by měly víc spolupracovat

26. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnští radní chtějí, aby dvě nemocnice spadající pod město víc spolupracovaly. Slibují si od toho úspory i lepší fungování. Nemocnice Milosrdných bratří (NMB) by tak například měla přijít o část chirurgického oddělení, vzdá se také komplikovanějších traumatologických zákroků. Úrazové nemocnici (ÚN) by naopak měla v budoucnu dodávat stravu, zjistila ČTK z koncepce zdravotnictví zpracované na magistrátu.


Chirurgie v NMB má dnes 58 lůžek, zaniknout by jich mělo osm. Další jejich část chce nemocnice využít pro jednodenní chirurgii. Milosrdní bratři mají přijít také o část z dnešních 350 traumatologických operací za rok a do ÚN by se měla přesunout i artroskopie. Jde o vyšetření a zákroky na kloubech, při nichž lékaři nepostupují běžnou operací, ale používají malé vpichy a speciální nástroje obdobné těm laparoskopickým.

Podle radních má však i po změnách zůstat na pacientovi svobodná volba zdravotnického zařízení. Když se tak k Milosrdným bratřím dostane člověk se zlomenou nohou, ošetří ho. „Běžnou zlomeninu musí umět ošetřit každý chirurg. Naopak u speciálnějších výkonů je výhodou, když je odborník provádí ve vyšší frekvenci,“ řekl ČTK ředitel NMB Josef Drbal.

Milosrdní bratři by naopak měli přijímat pacientky z ÚN, kteří budou potřebovat ošetření na gynekologii nebo porodnickém oddělení. Rehabilitace v NMB se zaměří na pacienty po cévní mozkové příhodě, v ÚN na lidi po úrazech.

O potřebě provázat fungování obou městských nemocnic se mluví několik let, radní si od toho slibují úspory. O záležitosti se však dosud jen vyjednávalo. Podle Drbala je to tím, že jde o komplikovanou věc. Nemocnice by podle něj mohly profitovat i z propojení nákupů. „Proč nesdružit síly a neřešit to společně, aby se získaly co nejlepší podmínky?“ uvedl. Týká se to podle něj techniky i zdravotnického materiálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?