Dvě miliardy nejsou zárukou

1. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger sice nabídl šéfům Lékařského odborového klubu a lékařské komory dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů, jenže dohoda zatím krachuje. V Jablonci navíc z návrhu nejásají.


„Já jsem bohužel skeptik. Právě dvě miliardy jsou částkou, o kterou nemocnice připravila nová úhradová vyhláška, takže ve finále jsme na nule a navíc není jednoznačně řečeno, na co přesně ony dvě miliardy půjdou,“ komentoval lékař jablonecké nemocnice a krajský předseda Lékařského odborového klubu Petr Rota nabídku ministra zdravotnictví Leoše Hegera šéfům Lékařského odborového klubu a lékařské komory.

V Jablonci se tak zatím nic nemění. Jedenačtyřicet lékařů ze sto tří je stále ve výpovědní lhůtě, svůj postoj si ještě nikdo nerozmyslel. Lékařům navíc chybí záruka, protože dosud nikdo jasně neřekl, jak přesně by měly být ony dvě miliardy rozdělené.

„Předpokládám, že nás čeká ještě řada složitých vyjednávání,“ podotkl včera po poledni Petr Rota. Jeho slova pak potvrdil podvečerní krach jednání mezi ministerstvem a zástupci lékařů. Jejich návrh dohody ministr smetl ze stolu jako nepřijatelný. Mimo jiné kvůli údajně mimořádně rozsáhlým požadavkům a přesahování pravomocí.

Vyjednávání tak začnou nanovo, přičemž čas se krátí. I v případě, že by se obě strany nakonec dohodly a lékaři by dosáhli garantovaného zvýšení základních platů, jim ale zřejmě nikdo nezajistí, aby svá místa bez problémů získali zpět. Podle premiéra Petra Nečase jim to vláda nemůže zaručit. V Jablonci by přitom tuto šanci dostal úplně každý, kdo se připojil k výzvě Děkujeme, odcházíme.

„Jsme ochotni vzít zpět všechny, ovšem za předpokladu, že se vrátí v takovém počtu, aby byla zajištěna funkčnost každého jednotlivého oddělení,“ řekl Deníku ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Ministerstvo chce peníze na platy lékařů získat rušením akutních lůžek. Podle Víta Němečka vedení jablonecké nemocnice podporuje změny ve struktuře sítě.

„Je ale nutné znát detaily včetně toho, jak se tato restrukturalizace dotkne fakultních nemocnic,“ poznamenal ředitel nemocnice.

Do 1. března, kdy už by jedenačtyřicet lékařů jablonecké nemocnice nemuselo přijít do práce, zbývá jen měsíc a krizový scénář je jasný. Na březen už se pacienti neobjednávají na plánované operace, protože by mohl nastat takzvaný víkendový režim, kdy by nemocnice na přechodnou dobu poskytovala pouze akutní péči. Její vedení stále doufá, že taková situace nenastane, ovšem aktuálně už je velkou hrozbou.

Výpověďmi lékařů jsou v Jablonci nejvíce zasažená oddělení ARO, chirurgie, ORL, pediatrie a gynekologicko porodnické. Na některých z nich nepodal výpověď pouze primář, všichni ostatní lékaři ano.

Vážnost situace si uvědomují i lékaři, kteří výpověď nepodali a na svých postech z různých důvodů chtějí zůstat. „Kolegy, kteří se zapojili do výzvy Děkujeme, odcházíme, v jejich aktivitě podporujeme. Rozhodně vůči nim nechceme vystupovat konfrontačně. Chceme zodpovědnost posunout tam, kam patří,“ vyjádřila se lékařka jablonecké nemocnice Jana Nosková.

I lékaři, kteří „neodchází“, se tak snaží být aktivní a sepsali otevřený dopis adresovaný řediteli nemocnice, starostovi a místostarostovi pro zdravotnictví a školství. Podepsalo jej čtrnáct primářů a dvacet lékařů.

Ti si na rozdíl od vedení nemocnice a politiků myslí, že případný víkendový režim vůbec nebude možné zajistit a všechny krizové scénáře jsou hazardem pro zřizovatele, vedení nemocnice i samotné lékaře. „A především by na to doplatili pacienti,“ míní Jana Nosková.

Lékaři, kteří „neodchází“, zřejmě v brzké době připraví i další otevřený dopis, tentokrát pacientům. I jeho obsah v případě jeho vzniku zveřejníme.

OTEVŘENÝ DOPIS LÉKAŘŮ

My, níže podepsaní lékaři Nemocnice Jablonec nad Nisou p.o., kteří nepodali výpověď v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“, vyjadřujeme obavy a znepokojení z vývoje situace. To, že případný odchod našich kolegů bude paralyzovat provoz nemocnice, je jednoznačné.

Na rozdíl od názoru vedení nemocnice i mnoha politiků se domníváme, že nemocnice nebude schopna zajistit ani akutní či „víkendový“ provoz. Případný krizový scénář zdravotní péče v Nemocnici Jablonec nad Nisou po prvním březnu 2011 se nám jeví jako forenzní hazard nejen pro zřizovatele nemocnice, vedení nemocnice, ale i pro nás, „zbylé“ lékaře.

Jediným rozumným východiskem je zabránění hrozící krizi aktivním jednáním na nejvyšší úrovni. Apelujeme na vedení nemocnice, zřizovatele nemocnice a politické zastupitele města Jablonec nad Nisou, aby vysílali signály směrem k centrálním orgánům, že situace je významně krizovější, než je prezentováno v médiích.

Znovu bychom chtěli zdůraznit, že cílem NEMOCNIČNÍCH lékařů, kteří podali své výpovědi, i nás dalších, kteří jejich aktivitu podporujeme, není dovést české zdravotnictví do krizového stavu, který by ohrozil především naše pacienty, ale naopak celkově úroveň našeho zdravotnictví pozvednout.

Podstatná většina lékařů ve výpovědi nechce primárně opustit svá pracoviště a odejít do zahraničí. Naopak se lékaři, kteří se často mnoho let podíleli na rozvoji svých oddělení, chtějí vrátit a ve své práci pokračovat v důstojnějších podmínkách.

V žádném případě není naším zájmem destruovat fungující nemocnice. Proto nás velmi zneklidňují různé návrhy vlády, regionálních zastupitelů, ale i vedení nemocnic na řešení krizových scénářů. Z našeho pohledu takové řešení neexistuje, právě proto byla přece zvolena tato cesta!

Věříme, že si to Ti, kteří za systém zdravotní péče v naší republice nesou zodpovědnost, připustí včas, aby nedošlo k závažným a nevratným chybám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?