Dvorská nemocnice získá nové laboratoře za 35 milionů korun

9. 9. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku získá nové laboratoře za 35 milionů korun bez DPH. Na stavbu přispěje darem deset milionů korun místní textilka Juta. Novinářům to řekli hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc a generální ředitel textilky Jiří Hlavatý.


„Opravu jsme plánovali dlouhodobě. Naše odhady byly mezi 20 až 25 miliony korun, při projektování jsme došli k tomu, že náklady budou vyšší. Dostali jsme nabídku ze strany Juty, že ten rozdíl doplatí,“ řekl Franc. Smlouvu o přijetí daru schválili radní, hlasovat o ní budou ještě krajští zastupitelé.

Hlavatý řekl, že současná laboratoř je umístěná v nevyhovujících prostorech. „Je potřeba se dívat hodně do budoucna, abychom zbytečně momentálně nešetřili a pak nás to v budoucnu nestálo hodně peněz,“ uvedl. Podle něj je textilka připravená v dalších letech podpořit také připravovanou modernizaci operačních sálů ve dvorské nemocnici.

Podle projektu by laboratoře klinické biochemie a hematologie společně se zázemím personálu a technickým zázemím vzniknou v novém pavilonu, který bude částečně zapuštěný ve svahu. Kraj chce v říjnu zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby, stavební práce by měly začít na jaře a hotové by měly být na podzim.

Kraj do dvorské nemocnice, která je několik let součástí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, investoval již v minulosti. Například v létě 2012 začala fungovat opravená jednotka intenzivní péče. Kraj za opravy zaplatil 2,5 milionu korun. Letos v srpnu byla zahájená druhá etapa zateplení budovy následné péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?