E15: Česká lékárna patřící Pentě fúzuje se 7 lékárenskými firmami

6. 11. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma Česká lékárna, která provozuje lékárny Dr. Max a kterou ovládá investiční skupina Penta, dokončuje nyní spojení se sedmi lékárenskými společnostmi. Ty již dříve ovládla firma Lorea Investments, která do skupiny Penta patří.


S odvoláním na obchodní věstník to dnes uvedl server E15.cz. Síť lékáren se tak letos rozrostla na nynějších 134, když na konci loňska jich do skupiny patřilo 110, sdělil serveru mluvčí Penty Martin Danko.

Penta investuje v oblasti zdravotnictví i do jiných společností. Letos koupila od slovenské finanční skupiny J&T osm diagnostických laboratoří AeskuLab Holding, svůj souhlas s touto transakcí dnes oznámil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Prostřednictvím kyperské firmy Kure provozuje Penta také síť soukromých ordinací MediClinic, kterou založila před dvěma lety. Tato síť loni podle výroční zprávy hospodařila se ztrátou 43 milionů korun, uvedl server.

Kure má podle E15 zjevně s MediClinic velké plány, letos zvýšila základní kapitál na skoro čtvrt miliardy korun. Podle Danka je nyní v síti MediClinic zařazeno 75 ordinací, s dalšími 120 zařízeními jsou už podepsány smlouvy.

Začátkem července Penta získala také 90procentní podíl v polské firmě DD Lab, která vlastní síť deseti zdravotnických laboratoří ve Varšavě, Lodži či Krakově. Cena celé transakce za šestý největší laboratorní řetězec v Polsku nebyla zveřejněna.

Roční příjmy polského řetězce se přitom pohybují kolem sta milionů korun. Obchod zastřešila společnost Alpha Medical Ventures, která je jednou z dceřiných firem Penty.

Penta vlastní také maloobchodní řetězec Žabka, který by do pěti let chtěl mít v tuzemsku 500 prodejen. Žabka loni v Česku prodělala 89 milionů korun při tržbách 52 milionů Kč, napsal server. Skupině Penta loni klesl zisk po zdanění o 40 procent na 61,5 milionu eur (zhruba 1,6 miliardy Kč).

Penta byla založena v roce 1994. Věnuje se například akvizicím velkých a středně velkých firem či restrukturalizačním projektům v celé řadě evropských zemí. Investiční projekty Penta zatím realizovala především v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Její společnosti zaměstnávají více než 25.000 lidí. V ČR skupina vlastní například také výrobce podzvukového bitevníku L-159 Aero Vodochody nebo mobilního operátora MobilKom, který provozuje síť U:fon.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?