Co je E927b?
Co se dozvíte v článku
E927b neboli močovina se vytváří v lidském organismu při rozkladu bílkovin. Jedná se o konečný produkt metabolismu, odpadní látku bez nějaké fyziologické funkce. Kromě moči ji lze nalézt také v krvi, žluči, mléce a potu, přičemž posléze bývá z těla vyloučena močí. Pro potřeby potravinářského průmyslu bývá produkována ze zemního plynu ve velkých chemických závodech a prodává se ve formě bílého granulátu.
Močovina se vyznačuje tím, že je vysoce hygroskopická, ale vykazuje i silný antiseptický, exfoliační a regenerační účinek. E927b se považuje za bezpečnou potravinářskou přísadu, přičemž nebyly zaznamenány žádné škodlivé účinky po jeho požití, pokud se jednalo o přiměřenou dávku. MUDr. Daniel Petr k tomu dodává: „Požití většího množství močoviny může způsobit nechutenství, nevolnost a zvracení. Obecně se ale tato látka považuje za bezpečnou.“ [1, 2, 3, 4]
Chemické vlastnosti
Močovina je dusíkatou organickou sloučeninou bez zápachu, která se tvoří v játrech a jejíž chemický vzorec je CH4N2O. Jedná se o bezbarvou látku vysoce rozpustnou ve vodě, která není toxická a mívá chladivou, slanou chuť. Její molekulární hmotnost činí 60,06 g/mol, hustota pak 1,32 g/cm³ a bod tání 133 °C. Může vstoupit do reakce spolu s kyselinou malonovou za vzniku kyseliny barbiturové či s alkoholy za vzniku uretanů.
Prvním, kdo čistou močovinu z moči izoloval, byl v roce 1727 holandský vědec Herman Boerhaave. Co se týče výroby močoviny, v roce 1828 došlo poprvé k její syntetické přípravě, učinil tak německý chemik Friedrich Wöhler při reakci kyanatanu stříbrného s roztokem chloridu amonného. V současnosti se výroba syntetické močoviny děje za přítomnosti syntetického amoniaku a oxidu uhličitého, močovina přitom může být vyprodukována v pevném i kapalném stavu.
Funkci stabilizátoru plní v nitrocelulózových výbušninách a rovněž hraje důležitou roli při produkci vysoce výbušných látek, jako je například dusičnan močoviny. Významným činidlem pak je v lanthanoidové chemii. [5, 6, 7]
Použití E927b v potravinářství
V potravinářském průmyslu se E927b neboli močoviny používá jako stabilizátoru a zahušťovadla. Přidává se jakožto fermentační přísada do kvasnicových pekařských a želatinových výrobků, ale též alkoholických nápojů, jako je pivo a víno. Nalézá se i ve žvýkačkách bez cukru, u nichž je stanoveno, že močovinu mohou obsahovat pouze v množství nepřesahujícím 3 %. Do žvýkaček se dodává za účelem zlepšit zdraví ústní dutiny, jelikož snižuje riziko vzniku zubního kazu a plaku.
Kromě nich se tedy také uplatňuje coby prostředek k úpravě mouky, hnědnoucí činidlo u preclíků a vyskytuje se i v cereáliích, droždí, tucích a olejích. U žvýkaček a pečiva přitom plní mimo jiné funkci pojiva. Močovinu rovněž obsahují krmiva pro zvířata, v nichž napomáhá lepšímu vstřebávání a trávení krmiva. V této souvislosti dodejme, že při nahrazení sójového šrotu a řepkového semene močovinou nebylo u skotu shledáno, že by močovina narušila mléčnou užitkovost nebo příjem krmiva.
Pro přehlednost uvádíme níže potraviny, které mohou obsahovat E927b:
- alkoholické nápoje,
- žvýkačky bez cukru,
- krmivo pro zvířata,
- cereálie a tuky či oleje,
- pekařské výrobky. [8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15]
Účinky na zdraví
Močovina je hlavní složkou lidské moči. Vzniká v játrech při přeměně amoniaku (toxická látka) a následně bývá krví dopravena do ledvin, odkud posléze odchází z těla v podobě moči. Ve zdravotnictví se jí užívá při problémech se suchou pokožkou. Mohou se jejím prostřednictvím léčit ekzémy, lupénka, ichtyóza, atopická či seboroická dermatitida, otlaky či mozoly, ale také třeba zarostlé nehty.
Rovněž přispívá k urychlení hojení ran, funkci močoviny při tomto procesu objasňuje MUDr. Daniel Petr: „Má mírné antibakteriální, proteolytické a anestetické účinky. Což znamená, že do jisté míry může bránit rozvoji infekce a usnadňovat hojení ran. Zároveň mohou zranění méně bolet.“ Močoviny se využívá i k odstranění odumřelé tkáně. Jde totiž o keratolytikum, jež se vyznačuje tím, že je schopné změkčit či rozpustit keratin (zrohovatělá látka), čímž pokožku zvlhčuje a umožňuje odumřelým buňkám odpadnout.
Vzácně se na tento léčebný přípravek objevuje alergická reakce. V některých případech se zároveň mohou vyskytnout vedlejší účinky, jako jsou neobvyklé změny na kůži či projevy kožní infekce. Konkrétně si lze všimnout zarudnutí, podráždění nebo svědění a pálení v dané oblasti. K zhodnocení funkce ledvin se pak používá krevní test známý jako dusík močoviny v krvi (BUN), v rámci něhož se měří množství dusíku močoviny v krvi, přičemž jeho zvýšený či snížený výskyt může signalizovat potíže s játry či ledvinami.
Mimoto slouží močovina spolu s kyselinou citronovou v neinvazivním dechovém testu k diagnostice infekce v žaludku, kterou vyvolává bakterie H. pylori. Test probíhá tak, že se analyzují vzorky před a po užití močoviny. Pakliže by se v žaludku bakterie vyskytovala, došlo by k rozkladu močoviny na plynný oxid uhličitý, který by byl při výdechu dotyčného v rámci dechového testu naměřen.
Dále močovina v koncentraci 8 M umožňuje, aby se fixovaná mozková tkáň jevila při viditelném světle jako průhledná a současně se uchovaly fluorescenční signály ze značených buněk, což vede k mnohem hlubšímu zobrazení neuronálních procesů, než se dalo dříve docílit prostřednictvím fotonových konfokálních mikroskopů. [16, 17, 18, 19, 20, 21]
Další využití močoviny
Močovina se používá při výrobě barev, plastů, lepidel, papírů, textilií a krmiv. Uplatnění nachází i v kosmetice, a to proto, že dokáže stabilizovat vlhkost pokožky díky její vlastnosti k sobě silně vázat vodu a umožňuje jiným látkám se lépe vstřebávat. Z toho důvodu ji obsahují krémy či masti určené k rehydrataci pokožky, ale i krémy na odstranění chloupků. Pro svůj zklidňující účinek bývá i složkou přípravků pro aknózní pleť.
Přidává se také do zubních past, účinek močoviny na zuby přitom popisuje MUDr. Daniel Petr: „Močovina pomáhá v udržování acidobazické rovnováhy v ústech, čímž může přispět ke snížení výskytu zubního kazu. Jistě ale nenahradí pečlivé čištění zubů.“ Je možné ji zároveň na zuby aplikovat za účelem je vybělit. Bývá též složkou čisticích prostředků na nádobí. V automobilovém průmyslu pak pomáhá snižovat obsah škodlivin ze spalování ve výfukových plynech, například v dieselových motorech.
S čím máte močovinu spojenou?
Dále se hojně využívá v zemědělství, a to spolu s jinými látkami k hubení plevele, k výrobě melaminu, ale i coby hnojiva uvolňujícího dusík, až 90 % vyprodukované močoviny slouží tomuto účelu. Rostliny hnojivo mohou upotřebit kupříkladu k produkci bílkovin. Po vložení do půdy se s močovinou děje to, že dochází k hydrolýze zpět na amoniak a oxid uhličitý. Bakterie následně amoniak přemění na dusičnany a ty už mohou absorbovat rostliny.
Mezi výhody močoviny obsažené v hnojivu patří, že u rostlin přispívá k rozvoji kořenového systému, zvyšuje jejich celkovou odolnost a napomáhá snazšímu příjmu prvků z půdy, jako je například fosfor a draslík. Dbá se přitom, aby se v ní nevyskytovaly více jak 2 % biuretu, což je častá nečistota syntetické močoviny zhoršující růst rostlin. [22, 23, 24, 25, 26]
Zdroje: food-detektiv.de, myfoodsafety.net, webmd.com, byjus.com, mayoclinic.org, chemicalbook.com, verywellhealth.com, foodcom.pl, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov, apps.who.int, pdf.sciencedirectassets.com , efsa.onlinelibrary.wiley.com, 1source.com
Super článek, děkuji za informace.
Používala se ke smaltování, nevím přesně jak, pamatuji si to jako skladník MTZ ve Sfinxu.
Jsem pekař a vždycky se louhování provádelo draselným uhličitanem. A to i v Německu,kde jsem pracoval docela dlouho. Toto je změna technologie?
Dobrý den, těší nás Váš zájem. Nepopíráme užití jiných potravinářských přísad při louhování. Močovinu uvádíme jako jednu z možností, kterou lze jakožto hnědnoucí činidlo použít. Je pravda, že jsme vycházeli převážně ze zahraničních studií, proto bohužel nejsme schopní říct, do jaké míry se močovina používá při výrobě preclíků přímo v České republice. Některé zdroje uvádějí, že močovina čili potravinářská přísada E927b při výrobě preclíků reaguje s cukrem, což je známé jako neenzymatické hnědnutí, které se kromě preclíků může uplatnit i u pražení kávy nebo kakaa. Její výhodou je, že je dle všeho schopná mírně snížit teplotu skelného přechodu cukrů a zlepšuje zpracovatelnost a stabilitu sklovitého stavu bez rekrystalizace, o čemž si lze více přečíst zde: https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2017/ta/c7ta02052j. Důvodem, proč by ji výrobci mohli upřednostnit před jinými přídatnými látkami, může být, že nejen slouží jako zdroj dusíku pro kvasnice, ale údajně i snižuje dobu kynutí. O tom více zde: https://patentimages.storage.googleapis.com/2b/b9/73/b5429b6e3769cf/US4374150.pdf.