Ebola se rozšířila do Sierry Leone, země hlásí pět mrtvých

27. 5. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V africkém státě Sierra Leone zemřelo už pět lidí na ebolu. První případy úmrtí způsobené tímto zákeřným virem potvrdilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Všichni zemřelí pocházejí z východní části země, která hraničí s Guineou a Libérií.


Tam si nemoc od začátku roku vyžádala už více než 180 obětí. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle doktora Amara Jambaie ze sierraleonského ministerstva zdravotnictví zemřeli všichni nakažení v posledních čtyřech dnech. Před zveřejněním se čekalo na potvrzení, zda byla příčinou skutečně ebola. Jedním z mrtvých je i člen zdravotnického personálu, který se o nemocné staral.

Stanice BBC uvedla, že úřady prověřují celkem 11 úmrtí, jejichž příčinou by mohl být virus eboly.
Světová zdravotnická organizace (WHO) už oznámila, že poskytne Sieře Leone podporu v podobě lékařského personálu a zdravotnického materiálu.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Současná epidemie je podle agentury AP neobvyklá co do místa, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob a polovina zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?