EDITORIAL

4. 4. 2017 10:55
přidejte názor
Autor: Redakce

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dostává se k Vám další číslo časopisu Postgraduální medicína, tentokrát zaměřené na novinky či kontroverzní témata v onkologii. Na přípravě tohoto Focusu se podíleli představitelé klinické i radiační onkologie.
Otázku, jak odpovědět na stoupající nádorovou incidenci a především prevalenci řeší ředitel Masarykova onkologického ústavu profesor Žaloudík. Zlepšení časného záchytu a terapie onkologických onemocnění vedlo ke zvýšení počtu vyléčených a následně i nádorových duplicit a triplicit. Dispenzární péče o nemocné po léčbě a snaha o časný záchyt dalších nádorů naráží na řadu problémů. Autor je rozebírá z obecného pohledu i na základě zkušeností z vlastního pracoviště.
Profesor Fínek ve svém sdělení analyzuje problémy spojené s přístupem komplexních onkologických center k novým inovativním léčebným postupům, a to zvláště v oblasti farmakoterapie. Uvádí problémy spojené s nákladnou léčbou a představuje návrh zajištění přístupu k novým léčebným postupům.
Paní docentka Tesařová komplexně pojala téma neoadjuvantní léčby karcinomu prsu jak u triple negativního, tak i HER2 pozitivního onemocnění. Naprosto zásadní v rozhodnutí o indikaci neoadjuvantní léčby je správné posouzení rozsahu onemocnění včetně možností operační léčby v rámci multioborového týmu. U pacientek s klinicky negativními axilárními uzlinami je možné provést v první době biopsii sentinelové uzliny. Tento postup podporuje metaanalýza z roku 2016. Při podezření na met





  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?