Editorial

1. 9. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


O zviditelnění

„Seď, holka, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě!“ Takhle nějak zní staré české přísloví, podle kterého kdysi babičky vychovávaly z našich maminek s prominutím slípky. Na naší generaci se to podepsalo evidentně také. Stačí zhlédnout televizní zpravodajství nebo přečíst si noviny a je patrné, že muži – až na výjimky – před novináři neuhýbají. Ženy ano.

Teď to vypadá jako nějaký úvod k feministické úvaze, ale omyl. Nechci ani hodnotit podíl žen v politice – chci si jen zafilozofovat nad tím, proč se nám, milé sestřičky, nehlásíte do soutěže Sestra roku 2000. Deset statečných skoro za dva měsíce je až nebetyčně málo, zvlášť když si vzpomenu, kolik je vás celkem.

Předpokládám, že vy, které časopis odebíráte nebo ho pravidelně čtete, víte, že hledáme sestry, které jsou něčím výjimečné, a že za tuto výjimečnost považujeme i poctivou práci. Nabídli jsme vám možnost popularity, odměny, velkého společenského zážitku. A jako vedlejší efekt – sestry, které budou takto reprezentovat v médiích, osobitým a ne neúčinným způsobem propagují celou profesi.

Dali jsme vám dvě možnosti – buď se přihlásíte samy, nebo vás přihlásí někdo z vašich spolupracovníků či pacientů. K druhé z obou variant si pokládám tři (tvrdé) otázky. Neznáte skutečně ani jedinou sestru-kolegyni, kterou byste chtěly vyzvednout na piedestal slávy a která by si to zasloužila? Znáte a řekly jste jí o tom, ale ona odmítla? Nechcete nikoho navrhnout, protože vás také nikdo nenavrhl?

A dále k tomu smutnému faktu, že se nám dosud nepřihlásila žádná sestra sama za sebe. Skutečně se nepovažujete za výjimečnou? Hloupě by to vypadalo? Obáváte se, že byste neobstála na pódiu před publikem a byla trapná? Kolegyně by vám záviděly a všechno by bylo ještě horší?

Tak, prosím, toto všechno hoďte za hlavu. Jste hrdé, schopné, elegantní ženy a žádná jiná profese se vám nevyrovná. Jste nekonvenční, máte smysl pro každou legraci, komediální vlohy a nakonec vám světla reflektorů působí potěšení. Jste rády, že můžete prospět i svým kolegyním a každá závist vám může být lhostejná, protože skutečně kvalitnímu člověku ublížit nemůže.

A jakpak že to říkají Američané? Aha. „Vy to zvládnete!“ Na vaše hrdé dopisy a fotografie se těší Vaše

Sestra sester

PhDr. Jarmila Škubová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?