eHealth a telemedicína: monitoring obézních – 7. díl

15. 8. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Telemedicína pomalu nachází své příznivce mezi lékaři, ale eHealth jakožto medicínský obor zajímá především informatiky, techniky, odborníky na statistiku a politiky. Také přihlášky na chystanou konferenci eHealth, jejímž pořadatelem bude v září společné pracoviště 1. lékařské fakulty UK a Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, jsou opět hlavně od nelékařů. Přišlo hodně e-mailů a zajímavých námětů, ale jen minimum bylo z kruhů lékařských.


Předchůdcem eHealth byla lékařská informatika, tedy obor, kterému se věnuje jen málo doktorů. Tak bývala označována v 70. letech minulého století a postupně se přejmenovala na lékařskou telematiku.

Název vznikl kombinací slov telekomunikace a informatika. Později se vžil název telemedicína a dnes se používá zastřešující termín eHealth (a telemedicína je jeho součástí). Ale setkáme se i s jinými termíny. Přechodně se užíval termín telehealth či telehealth sloužící k vyjádření telemedicínského působení na širší skupinu příjemců.

Takový model považoval (či považuje) telemedicínu za komunikaci one-to-one (lékař a pacient), zatímco telehealth za komunikaci one-to-many (jeden lékař s více pacienty, administrativní zdravotnické pokyny, medicínský eLearning apod.).

Telemonitoring zdravotního stavu

Další disciplína, telemonitoring, sleduje zdravotní stav pacienta na dálku. Při monitoringu například obézních pacientů se dají použít „gadgety“ s internetovou konektivitou (to jsou technická zařízení připojitelná přes internet). Jedná se například o osobní váhy napojené na domácí Wi-Fi síť nebo přístroje pro monitorování celodenní aktivity pacienta. Výrazným přínosem je možnost pravidelné komunikace na úrovni „lékař – obézní“ prostřednictvím internetu.

Nejčastěji je využíván komunitní portál Facebook, který umožňuje i neveřejnou prezentaci, aby se nad hmotností nebavil někdo třetí. Pro komunikaci s pacienty a přenos dat však využívám i webové portály, například www.doktorweb.cz nebo pro slovenské pacienty stránky www.niz.sk, které spravuje tamní Národný inštitút zdravia.

Budoucnost patří mobilním telefonům, mně se v experimentální praxi osvědčil systém Android TV, kde je kombinován systém telefonu s televizí. Na jiném principu funguje také interaktivní televize HomeBrain, která dokonce byla vyvinuta v České republice. U ní jde o propojení klasického počítače s televizní technologií.

Gadgety stále při ruce

Jak to vypadá v praxi? Wi-Fi váhy, na kterých pacient každý den ráno měří svoji hmotnost, v sobě mají zabudován i analyzátor složení těla na principu BIA. To je bioimpedanční analýza, která zjistí procento tukové a svalové tkáně v těle. Z hlediska telemonitoringu je důležité, že takové váhy přenesou přes internet do pacientova profilu každý den aktuální údaje. Hubnutí mohu sledovat on-line, ale také mi program může číselně či graficky vyhodnotit údaje za různá období.

Sám pacient vidí své dlouhodobé výsledky třeba na displeji mobilního telefonu. Takovou možnost mám i já coby jeho lékař, což vidím jako ideální například při telefonické konzultaci s pacientem, kdy během hovoru získám z jeho profilu údaje a mám je okamžitě k dispozici. Bez ohledu na to, kde se zrovna nacházím. Pro takové příležitosti se jako ideální jeví virtuální úložiště na Gmail disku, kde jsou uložena i základní data o pacientovi, která se mnou dokonce může sdílet. Nikdo jiný k nim však přístup nemá.

Důležitá je kontrola pohybové aktivity obézního. I k tomu již byly vytvořeny různé gadgety, které jsou obdobou elektronických krokoměrů, jen jsou technicky důkladnější. Označují se jako bezdrátové snímače pohybové aktivity a v praxi jde vždy o třídimenzionální pohybové čidlo. Námi používaná zařízení komunikují s počítačem přes bluetooth. K počítači je USB kabelem připojena malá základní stanice, a kdykoli pacient projde s monitorem kolem této stanice, jsou z jeho zařízení na těle automaticky stažena data a odeslána opět do jeho profilu k lékaři.

Více dat a úspora času

Úvodní kontakt mezi obézním a lékařem probíhá v ordinaci, kdy lékař pacientovi ordinuje základní dietní režim spojený s pohybovou aktivitou. Následně jsou obézní monitorováni telemedicínsky a jsou s lékařem v telefonním, chatovém či e-mailovém kontaktu. Pro kontrolu jsou zváni do ordinace ve dvouměsíčním odstupu.

Okruh našich obézních se rekrutuje ze čtenářů novin Deník.cz, který vyhlásil motivační akci k hubnutí. Odborné vedení lékařem probíhá díky ordinaci, která se stěhuje za pacientem. Za tímto účelem společnost Agel jednou týdně bezplatně propůjčuje ordinaci v poliklinice Dopravního zdravotnictví v České Třebové a jednou týdně ambulanci na poliklinice v Praze v Italské.

Obézní přicházejí na úvodní vyšetření, při kterém jim měříme základní metabolické parametry. Vše je pro pacienty zdarma, a to i přes skutečnost, že uvedené úkony neproplácí žádná ze zdravotních pojišťoven. Je to možné díky zařízení, které pro ordinaci zapůjčuje Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT (FBMI). Díky ní je ordinace vybavena špičkovou technologií z hlediska monitoringu obezity, ale také potřebnými počítačovými programy, které zapůjčuje FBMI v rámci projektu „Spolupráce 21. Století“.

Telemonitoring určitě nenahradí vyšetření v ordinaci, v průběhu sledování pacienta však jednak šetří čas oběma (pacientovi i lékaři), ale hlavně umožňuje získat od pacienta mnohem více dat než při občasných vyšetřeních v ordinaci. Obdobný model může být využit nejen v monitoringu hubnutí u pacientů s nadváhou, ale například i v diabetologických ordinacích a všeobecně v péči o dlouhodobá chronická onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?