EIU: Zdravotní turistika začíná směřovat do rozvojových zemí

30. 9. 2011 10:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Trendy ve zdravotní turistice ve světě se mění a lidé začínají mnohem více jezdit za léčbou i do méně rozvinutých zemí světa. Západní pacienti tam vyhledávají levnější a rychlejší služby, protože doma pociťují na vlastní kůži dopady úspor ve zdravotnictví.


Uvádí se to ve studii britské výzkumné organizace The Economist Inteligence Unit (EIU). V žebříčku zemí s nejlepšími podmínkami pro zdravotní turistiku vede Francie, následuje ji však Mexiko a páté je Polsko.

Zdravotní turistika je starý fenomén, bývala však výsadou bohatých pacientů z chudších zemí, kteří přicházeli do západních nemocnic za nejlepší dostupnou léčbou.

Díky snahám vyspělých zemí o omezování rostoucích zdravotních nákladů se chudším zemí s kvalitními lékaři a nemocnicemi otevírají velké možnosti, jak získat nové příjmy a zajistit rozvoj zdravotní péče z vnějších zdrojů, uvádí EIU.

„Řada rozvíjejících se zemí buduje zdravotnická zařízení světové třídy právě v době, kdy ve vyspělém světě rostou tlaky na omezování zdravotních nákladů. To již vede k posunu v tocích turistiky a pacienti z rozvinutého světa směřují do rozvíjejících se zemí,“ píše studie.

EIU sestavila žebříček zemí s nejlepšími podmínkami pro zdravotní turistiku na základě kvality domácích lékařů a systémů zdravotnictví, dále úrovně a bezpečnosti okolního prostředí a konečně nákladů služeb. Zatímco první dva faktory mluví pro vyspělé země, faktor nákladů zvýhodňuje ostatní svět. V první desítce tak vedle Francie, USA, Německa nebo Švédska figuruje kvůli nízkým cenám Polsko a Bulharsko.

Studie nezapomíná ani na rizika a etické problémy zdravotní turistiky. Upozorňuje například, že dlouhé čekací lhůty na transplantaci orgánů v řadě vyspělých zemí vedou k tomu, že velké množství tamních čekatelů je ochotno za náhradní orgán zaplatit. To zvyšuje nebezpečí, že by chudší lidé rozvojového světa mohli být nuceni k nelegálním darům orgánů, uvádí EIU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?