EK dostane od českých lékárníků již dva podněty kvůli poplatkům

11. 3. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise dostane od českých lékárníků další podnět kvůli postupu krajů, které platí za pacienty regulační poplatky ve svých lékárnách a nemocnicích. Obrátila se na ni kvůli tomu už v polovině února Česká lékárnická komora, dnes ji následoval provozovatel soukromé sítě dr. Max Česká lékárna a.s. ...


Lékárníci považují postup krajů za porušování nebo alespoň obcházení zákona. Trvají na tom, že musejí být zrovnoprávněny podmínky pro všechny pacienty a pro všechny poskytovatele.

„Dodatečné výdaje lékáren dr. Max za kompenzace poplatků pacientům dosáhly téměř 15 milionů korun. Proto dnes podal provozovatel sítě podnět EK k prošetření, zda je postup krajů v souladu s evropským právem,“ řekl ČTK generální ředitel společnosti Pavel Vajskebr.

Soukromá síť pod tlakem konkurence nese za pacienty náklady na regulační poplatky. Úlevy jim poskytuje na bonusové karty. Již první lednové týdny, kdy jako první začal za pacienty platit Středočeský kraj, totiž ukázaly, že pacienti směřují právě do krajských zařízení. Soukromé lékárny v jejich blízkosti zaznamenaly velký úbytek pacientů a významný pokles tržeb.

Vajskebr připomněl, že Česká lékárna a.s. požádala kraje, aby zvýhodnily pacienty i v lékárnách dr. Max. Kraje to odmítly. Společnost se proto bude domáhat náhrady ztráty soudní cestou. „K dnešnímu dni jsme dostali vyjádření od osmi krajů, všechny odpovědi byly zamítavé. Ostatní kraje se naší žádostí zatím nezabývaly,“ doplnil.

Například bývalý první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Dryml odkázal společnost „na demokracii“, v rámci které se může svobodně rozhodnout, jakým způsobem budou lékárny dr. Max postupovat. Středočeský hejtman David Rath odůvodnil zamítnutí volebním slibem, který se vztahoval pouze na krajská zařízení.

Z průzkumu České lékárnické komory vyplynulo, že 94 procent jejích členů chce dodržovat zákon a poplatky vybírat. Byly dokonce zaznamenány případy lékárníků, kteří raději dali výpověď, než by poslechli příkaz majitele lékárny, aby poplatky nevybírali.

Také ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) postup krajů zpochybňuje. Domluvila se už se šéfy zdravotních pojišťoven, že provedou kontroly v krajských zařízeních a zahájí správní řízení s těmi, která peníze nevybírají. První správní řízení již začala ve Středočeském kraji. Zařízením hrozí pokuta až 50.000 korun, a to i opakovaná.

Krajům také hrozí, že přijdou o dotace ze státního rozpočtu. Vláda to vysvětluje tím, že když mají kraje dost peněz na tyto účely, dotace nepotřebují. Ministerstvo vnitra již z pověření vlády začalo prověřovat, zda jednotlivé kraje postupují v souladu se zákonem, když hradí poplatky za pacienty. Místopředseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka to označil za zastrašování, zásahy do rozpočtové autonomie krajů odmítl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?