EK: Nové logo zajistí bezpečnost on-line lékáren

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

FARMABYZNYS




Evropská komise (EK) přijala prováděcí nařízení podle směrnice o padělaných léčivých přípravcích (2011/62/EU), které stanoví design společného loga pro internetové lékárny a technické požadavky pro zajištění jeho pravosti.

Toto logo bude plně k dispozici v druhé polovině roku 2015.

Ověření bezpečnosti

Logo by mělo být na stránkách internetových lékáren. V obdélníku na levé straně uprostřed bude zobrazena vlajka té země EU, kde má internetová lékárna své sídlo, a text bude přeložen do úředního jazyka nebo jazyků tohoto státu. Uživatel by měl nejprve toto logo na webu lékárny vyhledat a kliknout na něj. Poté bude přesměrován na stránky národního regulačního orgánu, kde je uveden seznam všech legálně provozovaných internetových lékáren a ostatních zákonem oprávněných prodejců léčiv. Po ověření, zda se na seznamu nalézá i zákazníkem vybraná on-line lékárna, může uživatel pokračovat v nákupu. V opačném případě EK doporučuje v nákupu nepokračovat.
„Při nákupu léků přes internet si spotřebitelé musí uvědomit, že pokud nenakupují od legálních internetových dodavatelů léků, vystavují se riziku, že koupí padělané léčivé přípravky. Padělané léky mohou být neúčinné, škodlivé, nebo dokonce smrtelně nebezpečné. Aby bezpečnost spotřebitelů nebyla ohrožena, Komise zavedla společné logo pro internetové lékárny,“ uvedl evropský komisař pro zdravotnictví Tonio Borg.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?