EK podnikla právní kroky proti Španělsku kvůli ošetřování turistů

31. 5. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise podnikla právní kroky proti Španělsku kvůli tomu, že některé španělské nemocnice odmítly bezplatně ošetřit občany unie, přestože měli Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC).


Komise je znepokojena, že Španělsko možná neplní své závazky plynoucí z unijního práva, uvádí dnešní prohlášení EK.

K Evropské komisi se dostává stále více stížností na španělské státní nemocnice, které odmítly ošetřit návštěvníky ze zemí EU za stejných podmínek jako španělské občany, přestože měli EHIC, zdůrazňuje prohlášení.

Evropský průkaz zdravotního pojištění, který občané unie dostávají od své zdravotní pojišťovny, zajišťuje cizincům ve státní nemocnici stejnou nutnou a neodkladnou péči jako místním. Tato péče je ve Španělsku bezplatná. Přesto řada španělských nemocnic především v turistických oblastech žádala zaplacení na místě.

Komise se Španělskem komunikuje v této záležitosti již od roku 2010. Španělské úřady potýkající se s nedostatkem financí uvedly, že podnikly některé kroky k řešení problému, ale stížností neubylo.

Komise v této fázi oficiálně požádala španělskou vládu o poskytnutí informací o celé záležitosti. Je to první krok v proceduře porušení unijního práva, která by mohla vést k žalobě a pokutě. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo.

Podle médií se případy odlišného přístupu zdravotnických zařízení k místním občanům a k turistům z jiných zemí EU objevují vedle Španělska také v Portugalsku, v Itálii a v Řecku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?