Ekonomická krize je zaklínadlo neschopných politiků, zlobí se lékařské odbory

27. 1. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub plánuje další celostátní protesty. Důvodem je skutečnost, že navzdory loňskému slibu ministra zdravotnictví nemocnice lékařům v lednu plat nezvýšily. O detailech rozhodnou odboráři na konci února v Praze.


Další kolo hromadných výpovědí, konec přesčasových služeb nebo hromadné protesty. Lékařský odborový klub (LOK) zvažuje všechny varianty.

S tím, že nemocnice ignorují memorandum a platy v lednu ve většině případů nezvýšily ani o korunu, se smířit nehodlá.

„Tady už není prostor pro kompromisy. Na to, že naše legitimní požadavky budou plněny v horizontu tří let jsme přistoupii už jednou a teď se ten ústupek tváří v tvář politické morálce jeví jako chyba,“ říká Miloslav Pirkl, koordinátor odborů v Pardubickém kraji.

Lékaři totiž po loňských protestech Děkujeme,odcházíme podepsali s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) memorandum, podle něhož se jim měly zvedat platy ve třech krocích. Ten druhý, který byl naplánován na letošní rok, se ale právě zadrhl.

Lednové výplaty za pár dní odejdou ve většině případů v nezměněné výši. Většina nemocnic si spočítala, že na to, aby přidávaly po loňských pěti až osmi tisících měsíčně lékařům znovu, už nemají.

„Čekáme, že nám peníze poskytne ten, kdo memorandum uzavřel,“ říká mluvčí náchodské nemocnice Lukáš Holub v narážce na ministra Hegera, kterého managementy z nynější situace viní.

Ministr Heger však těžko mohl v roce, kdy hrozí, že zdravotní pojišťovny skončí kvůli ekonomické krizi v mínusu, poslat do nemocnic více peněz.

Doktoři přesto nadále jednají s PR agenturou, díky níž loni dostali vládu na kolena a nevylučují, že to zkusí znovu.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?