Elektronické aukce jihočeské nemocnice moc nezajímají

29. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Při nedávné hrozbě lékařů, že odejdou do zahraničí, se často ozývalo, že je třeba lépe hospodařit s penězi, které do zdravotnictví přitékají, vymýtit korupci apod. Odborníci tvrdí, že jedním kanálem, kudy tečou peníze možná zbytečně, jsou nehospodárné nákupy či různě ovlivňovaná výběrová řízení na zdravotnický materiál, energie, přístroje, telekomunikace, potraviny a léčiva.


Cestou, jak uspořit, jsou podle mnohých expertů elektronické aukce. Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce, uvádí, že nemocnice, které se do systému zapojily, prostředky šetří.

Jihočeské nemocnice se až na výjimky do aukcí nezapojily, neplánují to nebo od toho odstoupily. Co na to hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Kraj nemocnice zřizuje.

„Je to otázka na ředitele jednotlivých nemocnic, ty jsou nezávislými právními subjekty. Systém samotný se vyvíjí a neví se, jaké by mohl mít mouchy,“ řekl Zimola z ČSSD. O co vlastně jde? Nemocnice vyhlásí výběrové řízení například na zdravotncký materiál.

Přihlásí se několik zájemců. Ti, co splní podmínky, jsou zařazeni do tzv. elektronické aukce. Každý vidí nabídku konkurence, cenu lze snížit, reagovat na ostatní. Všichni, včetně zadavatele, totiž pohyby nabídek sledují on-line. Je to transparentnější než obálková metoda.

„Ze všech krajů Česka je vůle prosazovat e-aukce v nákupech nemocnic u Jihočeského kraje kriticky nejnižší,“ upozornila Milena Machová z asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce. Dodala, že provozní náklady nemocnic Jihočeského kraje na nákupy činí asi 2,7 miliardy korun.

„Podle cílů strategie by minimálně u třiceti procent měla být využita elektronická aukce,“ uvedla Machová. Pokud by nemocnice zařadily do elektronických výběrových řízení třicet procent svých provozních nákladů, tzn. 832 milionů korun, mohly by ušetřit až 125 milionů korun ročně.

Praxe je však jiná. „Elektronické aukce českobudějovické nemocnice zatím nevyužívá, pro výběrová řízení používáme standardní mechanismy, tyto metody se nám osvědčily. S elektronickými aukcemi nemáme zkušenosti, “ řekl Jan Dušek, tiskový mluvčí Nemocnice České Budějovice.

Ředitel krumlovské nemocnice Jaroslav Šíma říká, že nemocnice postupují jednotně: „Do elektronických aukcí jsme se nezapojili. Připravujeme výběrové řízení na kancelářské potřeby a čistící prostředky. Mělo by to být společně pro všechny nemocnice v kraji. Je to jiný způsob, ale v podstatě stejný. Myslím si, že je to výhodnější systém.“

V jindřichohradecké nemocnici se blýská. Podle ředitele Jaroslava Vohnouta má nemocnice v budoucnu zájem se do e-aukcí zapojit. V Písku si to zkusili, ale nepokračují v tom. „Zatím nemáme potřebu e-aukce pořádat, naposledy jsme tuto možnost využili dvakrát v roce 2004 nebo 2005,“ řekl Jaroslav Novotný z obchodně ekonomického odboru Nemocnice Písek.

Vedení prachatické nemocnice se podle slov ředitele Michala Čarvaše do elektronických aukcí nezapojilo a ani zapojovat nebude. „Cena se nám daří snížit ve veřejných výběrových nebo poptávkových řízeních,“ řekl Čarvaš. Naposledy vypisovala nemocnice řízení na kancelářské a čistící prostředky a dodavatele vybírala přes výběrové řízení. „Výběrová řízení jsou lepší z hlediska zajištění kvality požadovaného zdravotnického materiálu,“ vysvětlil Čarvaš.

Podle něho má má e-aukce smysl při výběru dodávky potravin nebo elektřiny, kde je kvalita zajištěna. „U zdravotnických pomůcek je s kvalitou komplikovanější, proto je i nadále budeme vybírat jako dosud,“ uzavřel ředitel prachatické nemocnice.

Aktuální výběrové řízení na dodávku čisticích a kancelářských potřeb se týká také táborské nemocnice. O zakázku se může hlásit kdokoli, nejedná se o poptávkové řízení, kdy se osloví několik firem. Výběrové řízení pro všechny nemocnice koordinuje společnost Jihočeské nemocnice. „Víme, že elektronická aukce existuje, ale zatím jsme se k tomu nedostali. Nemá to důvod,“ řekl ředitel Ivo Houška. Také dodávky elektrické energie vysoutěžily nemocnice v rámci kraje.

„Nový dodavatel začne dodávat od prvního dubna.
Úspora bude dvě stě tisíc korun oproti roku 2010. Místo 9,2 milionu zaplatíme rovných devět,“ říká ředitel Ivo Houška. Obchod je uzavřen na tři roky.

Nemocnice Strakonice dvakrát aukcí využila: pro nákup zdravotnického materiálu. Jedenkrát s úspěchem. Uspořila 12 procent financí. Jedenkrát bez úspěchu. Vítězná firma nedokázala zboží za vysoutěženou cenu dodat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?