Elektronické knížky prošetří policie, kvůli údajnému úniku dat

19. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pochyby kolem Elektronických zdravotních knížek neutichají, naopak: jeden z uživatelů je přesvědčen, že ze systému unikají data. Společnost IZIP to odmítá a případ předala policii.


Společnost IZIP, která pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu provozuje Elektronické zdravotní knížky podala trestní oznámení kvůli údajnému úniku osobních dat, a to telefonního čísla.

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájí k prvnímu prosincovému dni kontrolu celého systému zabezpečení.

„Nedošlo k úniku informací o zdravotním stavu. Jde o kontaktní údaje, tedy jméno, rodné číslo, adresu, telefon. Navíc údaje neunikly přímo ze systému Elektronických zdravotních knížek, ale z papírové přihlášky do systému. Elektronický systém je bezpečný a prosincová kontrola to prokáže,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Pašek.

Poškozeným uživatelem má být jistý Tomáš Petrů, kterého oslovila prodejkyně penzijního připojištění. Na otázku, kde na něj vzala kontakt, údajně odpověděla, že její pojišťovna sdílí data systému IZIP.

Trestní oznámení i na organizaci pacientů

Firma chystá trestní oznámení i na prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára a člena grémia Luďka Čermáka. Nelíbí se jim, že Svaz pacientů předal do médií informace o možném zneužití dat společností IZIP na základě propojení jejího informačního systému se systémem VZP.

„Jsme pod kuratelou Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), máme certifikaci systému ISO, který reguluje nakládání s citlivými osobními údaji. Tvrzení Svazu se nezakládají na pravdě a významně poškozují dobré jméno naší společnosti a znepokojují zbytečně občany,“ dodal Pašek.

Podle médií hodlá VZP převést webové stránky pod správu IZIP, a data tak „privatizovat.“ Členové správní rady VZP to ale odmítají, tvrdí, že nic takového rozhodnuto nebylo.

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda bude mít VZP dál pod kontrolou všechny funkce nového portálu, kterým chce od ledna 2011 nahradit dosavadní web.

Sloučení nového portálu VZP se systémem IZIP plánuje od května 2012.

Rozsáhlá kontrola ve VZP

I kvůli elektronickému zdravotnictví nyní VZP čelí rozsáhlé kontrole hospodaření. Nejvyšší kontrolní úřad při ní prověřuje právě projekty spojené z ním.

Ty existují už osm let, stály miliardu korun. A nyní čelí stále silnější kritice, že nefungují tak, jak by měly.

„Kontrola skutečně probíhá, ale více zveřejnit nemůžeme, dokud neskončí,“ konstatovala pro DNES mluvčí NKÚ Radka Burketová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?