Elektronické recepty kritizují i ambulantní specialisté

16. 1. 2009 9:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení ambulantních specialistů jasně odmítlo systém elektronických receptů, který odstartoval Státní úřad pro kontrolu léčiv (SUKL). Podlé lékařů není úřad schopen zajistit ochranu nejcitlivějších dat pacienta. Proti systému se již postavili i lékárníci, ti se dokonce chtějí obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů...


Rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS) se na svém zasedání usnesla, že aktivity SUKLu v otázkách centrálního úložiště receptů a e-preskripce zásadně odmítá. „Zásadně s ní nesouhlasíme jak s hlediska lékaře, tak z hlediska občana – pacienta,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda sdružení Zorjan Jojko. Podle něj není v současné době možné spolehlivým způsobem zajistit ochranu nejcitlivějších osobních dat pacienta. „Navíc představený systém nepočítá se zákonným požadavkem pro sběry dat, kterým je průkazný a poučený souhlas dotčených osob, tedy pacienta a lékaře, který recept předepsal,“ doplnil s tím, že systém nezajišťuje ani to, že pacient nebude obtěžován povinností vybrat si lék právě a jen v té lékárně, kterou mu určí zdravotnické zařízení.

Tato aktivita Ústavu může podle něj ovlivnit léčebný proces a ohrozit zdravotní stav pacienta. „Rada SAS si je vědoma, že i v medicíně by všude, kde to je možné, měla být maximálně využívána nejmodernější výpočetní technika, rozhodně ale trvá na tom, že tak nesmí být na úkor osobních a zdravotních zájmů pacienta,“ doplnil Jojko stanovisko Rady. S kritikou již před ambulantními specialisty vystoupili lékárníci. „Nejde o to, že bychom nesouhlasili s vytvořením databáze, která by shromažďovala údaje o užitých lécích a o léčbě pacientů. Ta je potřeba. Za nebezpečné ale považujeme to, že jeden úřad vyžaduje kromě informací o léku a nemoci pacienta také jeho osobní údaje. A to včetně jména, bydliště a rodného čísla,“ popsal nevýhody systému šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Podobně se k této aktivitě postavila i Česká lékařská komora. Její šéf Milan Kubek uvedl, že by takový systém měl být s lékaři předem prokonzultován. Šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš ale podobné pochybnosti a obvinění odmítá. Systém je podle něj dobrý, je dostatečně zabezpečen a v budoucnu výrazně posílí kontrolu falešných receptů.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?