Elektronické recepty? Lékaři v regionu jsou proti

6. 1. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronické recepty, které měly být původně zavedeny už od roku 2015, se odkládají. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo konec klasických papírových receptů oddálit. Připravovaná novinka však zas až tak nová není. V několika městech se totiž elektronické recepty už běžně používají. Například v České Třebové, Krnově a Plzni.


Kroměřížská nemocnice podle mluvčí Veroniky Klímové sama o sobě o zavedení elektronických receptů nerozhoduje. „Je nemožné a zbytečné je zavádět do doby, než bude vše technicky vyřešeno a centrálně připojeny všechny subjekty, jako jsou například lékárny. Potom by zavedení elektronických receptů mělo smysl a bylo by efektivní,“ potvrdila mluvčí kroměřížské nemocnice.

Lékařům z regionu se elektronické recepty příliš nezamlouvají. „Pokud to bude nezbytnost, tak proč ne, ale na druhou stranu mi to přijde zvláštní, aby se recepty vydávaly bez fyzického kontaktu prostřednictvím internetu. Myslím si, že kontakt v ambulanci by měl být,“ řekla gynekoložka Marcela Švecová z Kroměříže.

Podle ní by se vyskytlo riziko, že si někdo takový recept zfalšuje. Podobný názor sdílí i další kroměřížská lékařka. „Tak, jak je to v současnosti nastavené, tak to moc přínosem není. Elektronické recepty se používají i dnes, ale pacient si musí stejně přijít do ordinace. Lékař musí být připojený k příslušnému úřadu, který vydává čárový kód, a na základě toho jej vystaví,“ objasnila dětská lékařka Ilona Hülleová.

Podle ní není v regionu nikdo, kdo by nyní elektronické recepty používal. Jinde je to však běžné. „Mám vlastní zkušenost s nemocnicí, která elektronické recepty používá. Dcera ho už dostala,“ dodala Ilona Hülleová. S povinností elektronických receptů nesouhlasí. „Podle návrhu by to měl být jediný způsob psaní receptů. To není dobré. Je možné, že by systém začal kolabovat, když na něj budou připojení všichni lékaři z celé republiky,“ myslí si lékařka.

Pro lékárny v regionu je zpracování sice technologicky náročné, ale problém s tím nemají.

Například ani v lékárně na Velkém náměstí v Kroměříži nemají problém přijímat elektronické recepty. „Jsme schopni vydat léky na elektronický recept, je to jen otázka vyřízení certifikátu. Nicméně není k tomu důvod, protože povinnost se zatím odkládá,“ informoval za lékárnu na Velkém náměstí v Kroměříži Roman Horný. Podle něj je však složitější zpracovávat elektronické a zároveň papírové recepty, protože to vyžaduje dvojnásobek práce. Z pohledu pacientů elektronické recepty mohou být přínosem, ale i obtíží. Zatímco důchodkyně Věra Palečková z Kroměříže si z toho dělá starosti, tak mladí lidé z regionu změnu uvítají.

„V žádném případě nechci elektronické recepty. Trvalo mi rok, než jsem se naučila zacházet s mobilním telefonem. Nedovedu si představit, že bych měla nějaký elektronický recept. Léky bych si snad ani nedokázala vyzvednout,“ povzdechla si Věra Palečková.

Zbytečná propiska

To Jaroslav Šebestík se už těší na změnu. „Mám rád moderní a jednoduché věci, proto si myslím, že taková změna bude přínosná. Má to potenciál a věřím, že za pár let nebude potřeba ani propiska,“ doufá Kroměřížan.

Narozdíl od něj Martin Jasenský z Holešova zastává opačný názor. „Jsem zásadně proti. Určitě je to nákladná záležitost a poněkud zbytečná. Nevidím v tom nic pozitivního. Nynější způsob receptů by měl zůstat,“ vysvětlil.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?