Elektronické zdravotnictví? Obavy z profesních skupin a veřejnosti

20. 2. 2009 10:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt elektronického zdravotnictví v jednotlivých zemích EU je teprve na počátku, možné problémy při vytváření společného evropského projektu eHealth se ale řeší již nyní. Ministři zdravotnictví jednotlivých zemí očekávají, že nejtěžší bude přesvědčit profesní skupiny a veřejnost. Nutné je také zajistit dostatečnou ochranu osobních údajů...


O propojení elektronického zdravotnictví v rámci Evropy diskutovali ministři zdravotnictví na pražské konferenci pod názvem „eHealth pro jednotlivce, společnost a ekonomiku“. Ministři schválili vznik centrálního orgánu, který bude celoevropský projekt prosazovat a odborně i politicky ho zaštítí. Vytvoření takového systému je zcela na počátku a evropští státníci si ani netroufli odhadnout, kdy by k němu mohlo dojít.

„V každé zemi je systém nastaven trošičku jinak a navíc každá země už je dnes v trochu jiné fázi vývoje. Nebude jednoduché systém prosadit, někdy jsou z nových věcí zbytečné obavy a bude na nás politicích, abychom vysvětlovali a přesvědčovali, že elektronické zdravotnictví je pouze a jen ve prospěch pacienta,“ uvedla v průběhu konference ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). S technickým propojením těchto systémů by podle ní problém být neměl.

Ministři se také shodli na tom, že bude třeba také zajistit ochranu citlivých dat, která budou v systému uložena. Zatím není ani jasné, na kolik by propojení takového systému stálo.

„O financích jsme zatím nehovořili, obava je zejména z rezistence profesních skupin a dořešit se musí ochrana dat. Každému je ale jasné, že tímto projektem ušetříme a všichni z přítomných jsou přesvědčeni o jednoznačné výhodnosti,“ dodal první náměstek Marek Šnajdr.

Česko má s elektronickým zdravotnictvím praktické zkušenosti z projektu internetových zdravotních knížek (IZIP). Lidé, kteří do něj vstoupili, mají zapsané na internetu nemoci, vyšetření, léčbu a užívané léky. Pacienti díky němu nemusejí podstupovat opakovaná vyšetření a systému se tím ušetří až 30 procent nákladů. Projekt však nedokázal zlákat ke vstupu všechny lékaře a pacienty, takže data byla neúplná. Tím pádem nemohl splnit očekávání.

Elektronické zdravotnictví umožňuje sdílet data o pacientech po celé EU, což je potřeba zejména v souvislosti s volným pohybem pracovních sil a právem Evropanů na stejnou zdravotní péči ve všech zemích sedmadvacítky.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?