Emmerová: vyšší spoluúčast pacienta jen přes mou mrtvolu

11. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Opět se rozhořel boj o to, jak má vypadat české zdravotnictví. Souvisí s tím, že v polovině března bude uzavřeno připomínkové řízení k dokumentu, který pojednává o krátkodobých stabilizačních opatřeních k dosažení finanční rovnováhy ve zdravotním pojištění....


Návrhů je hodně, mj. i zvýšení spoluúčasti pacienta a zvýšení sazby zdravotního pojištění ze současných 13,5 na 14 procent.

„Jednoznačně prohlašuji, že zvýšení spoluúčasti pacienta nedopustím. Jen přes mou mrtvolu. Nesouhlasím ani s tím, aby sazba zdravotního pojištění byla vyšší,“ řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Dokument byl rozeslán již před časem orgánům a institucím k připomínkovému řízení.

„Nejde o ucelený materiál. Jsou to návrhy jednotlivých subjektů dané vedle sebe a chceme, aby se k nim všichni vyslovili. Pak si z nich vybereme ty, které jsou v souladu s navrženou koncepcí zdravotnictví a materiál předložíme vládě,“ řekla Emmerová.

Jak jsme již dříve napsali, a v dokumentu k připomínkovému řízení je to uvedeno také, vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn počítá s vyšší spoluúčastí pacienta, např. s dvacetikorunovým poplatkem za návštěvu u lékaře a za recept, a ještě s dalšími platbami. Přínos by měl být v řádech stamiliónů.

Se zavedením poplatků souhlasí i Svaz zdravotních pojišťoven. “ Poplatky ano, zvýšení plateb pojistného ne,“ řekl výkonný ředitel svazu Jaromír Gajdáček.

Ten se navíc domnívá, že ministerstvo chce získat absolutní moc nad zdravotnictvím a veškeré pravomoci v systému veřejného zdravotního pojištění.

Jak tvrdý boj o budoucnost českého zdravotnictví dopadne, není vůbec jasné. Vláda by se koncepcí, kterou navrhla Emmerová, měla zabývat zřejmě v dubnu.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?