Encefalitid a borelióz je letos v Pardubickém kraji běžný počet

8. 9. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí, kteří se nakazili některou z chorob přenášených klíšťaty, letos v Pardubickém kraji nevybočuje z dlouhodobého průměru. Od počátku roku bylo hlášeno 13 případů encefalitidy a 81 případů boreliózy, vloni jich bylo za stejné období 14, respektive 81.


ČTK to řekla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

„Z pohledu těchto nemocí je to průměrný rok, nic výjimečného jsme nezaznamenali,“ uvedla Hégrová. Skutečný výskyt chorob přenášených klíšťaty je vyšší, ne všichni nakažení navštíví lékaře.

Hygienici sledují počet infekčních chorob přenášených klíšťaty vždy do konce října. Podle Hégrové se však nedají očekávat významnější změny proti minulým letům.

Hygienici nedokážou přesně určit, co počty onemocnění ovlivňuje. Roli může hrát například počet hlodavců v daném roce, kteří jsou častými hostiteli parazitů, rozsah obdělávaných a ladem ležících ploch nebo počasí a v závislosti na něm také frekvence pohybu lidí v přírodě.

Na výsledcích se také může podepsat očkování proti encefalitidě, které podstupuje stále více lidí. Podle Hégrové ale proočkovanost stále nedosahuje významných hodnot. Lidé už také o onemocněních vědí více, častěji chodí s pochybnostmi k lékaři a lépe se chrání například repelenty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?