Engel: Děkujeme, odcházíme nenarušilo vztah lékařů a pacientů

21. 4. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Protestní akce Děkujeme, odcházíme, kterou lékaři bojovali mimo jiné za zvýšení svých platů, nenarušila podle odborářského lídra Martina Engela nijak zásadně vztahy mezi pacienty a lékaři. Předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) to řekl na semináři v Poslanecké sněmovně.


Připustil, že pokud se tak stalo, tak pouze krátkodobě a jen u těch lidí, kteří se spolehli na informace médií. Novináři podle něho informovali o akci pouze částečně a zkresleně.

„Vztah lékař - pacient zásadním způsoben narušen nebyl. Věřím, že pokud to náhled na lékaře zhoršilo, tak pouze krátkodobě a jenom v určitých dimenzích,“ pronesl Engel. Podle jeho slov se mohlo stát, že ke zhoršení vztahů došlo tam, kde lidé čerpali informace pouze z médií a neověřovali si je. Tisk a televize totiž podle Engela informovaly o akci zkresleným způsobem. Upozorňovaly prý jen na požadavek zvýšení platů, přičemž zbylé upozadily.

„Nám o ty platy nešlo, nám šlo o zachování kontinuity péče. Proto jsme také upřednostnili memorandum před svými mzdovými požadavky,“ uvedl Engel.

Akce „Děkujeme, odcházíme“ začala minulý rok na jaře. Lékaři během ní bojovali za vyšší platy a systémové změny v resortu. V jejím vrcholu podalo asi 3800 lékařů výpověď. Několik dní před vypršením výpovědní doby ji ukončila dohoda s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

Podle dohody mají nemocniční lékaři od března dostávat měsíčně k průměrnému platu 48.000 korun (včetně přesčasů) dalších 5000 až 8000 korun podle kvalifikace a délky praxe. Celkem se tak mezi 18.000 nemocničních doktorů rozdělí do konce roku dvě miliardy korun.

Například podle lednového průzkumu agentury STEM/MARK odcházející nemocniční lékaře v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme podporovalo 17 procent Čechů. S protestem lékařů naopak nesouhlasilo 56 procent občanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?