Engel: Lékaři své výpovědi nestáhnou

21. 12. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Z nemocnic chce k pondělí odejít 3513 ze 16 000 lékařů. Postiženo je 78 ze zhruba 190 nemocnic. Právu to sdělil v pondělí Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu, který akci Děkujeme, odcházíme organizuje.


„Vláda nám dosud nepředložila žádnou nabídku řešení situace. Lékaři výpovědi nestáhnou. V některých nemocnicích hrozí, že od března, kdy vyprší dvouměsíční výpovědní lhůta, nebude zajištěna ani akutní péče, natožpak plánovaná,“ prohlásil Engel.

Připomenul, že lékaři už v březnu odstartovali svoji akci, v níž bojují za vyšší platy a za reformu zdravotnictví. Vláda ale dosud podle něho jejich požadavky bagatelizovala a teď se možná „diví, že neustoupíme“.

Prohlásil, že nejvíce lékařů chce odejít z kraje Moravskoslezského - 500 - a z kraje Vysočina - 400. Hodně lékařů podalo i výpovědi v Jihomoravském, Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém a v Ústeckém kraji.

„Na mnoha místech odchází většina lékařů z klíčových oddělení, například v Kyjově podalo výpověď více než 90 procent lékařů z interny a ARO,“ řekl.

V Třinci odchází 80 procent lékařů z interny a ARO, v Úrazové nemocnici v Brně podalo výpověď 92 procent lékařů z ARO a 71 procent chirurgů. V Karlových Varech 85 procent internistů, v Jablonci nad Nisou pak klíčová oddělení přijdou o 80 procent lékařů.

„Typickým příkladem menší nemocnice, kde je celkový počet výpovědí zhruba na úrovni 50 procent, ale nemocnice by přesto nebyla schopna fungovat, je Hodonín. Výpověď zde podali všichni chirurgové včetně primáře, 60 procent lékařů interny a 65 procent lékařů z ARO,“ uvedl Engel.

Podle něj překvapivě velká je i odezva v pražských velkých, zejména fakultních nemocnicích. Ve FN Bulovka podepsalo výpověď 161 lékařů, v Thomayerově nemocnici 110, ve velkém odcházejí například neurologové z Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze, z pražského Motola, Vinohrad a z dalších.

Engel prohlásil, že výzva Děkujeme, odcházíme začala v březnu a za devět měsíců vláda nedala žádnou nabídku. „Jen opakuje, že peníze nejsou. Ale ony jsou. Zdravotní pojišťovny mají na kontech 14 miliard peněz navíc a na přidání platu jsou zapotřebí tři miliardy,“ sdělil.

Dodal, že peníze na zvýšení na trojnásobek průměrného platu v zemi (asi 72 000 hrubého měsíčně za základní pracovní dobu) by se našly, kdyby nebyly předražené nákupy léků, zdravotnické techniky a stavebních investic do zdravotnictví. „Tudy všude tečou desítky miliard korun zcela zbytečně,“ dodal.

Heger stále věří

Ministr zdravotnictví Leoš Heger stále věří, že většina lékařů si to rozmyslí a nakonec neodejde. Přiznává už ale, že pokud by v některých profesích podalo výpověď 80 procent lékařů, péči by nebylo možné zajistit. Proto nemocnice připravují i krizové plány. Prozradit je ale zatím nechtějí, protože nevědí, kolik lékařů skutečně k 1. lednu z nemocnic odejde.

V příštích dnech se má uskutečnit schůzka ministra s vedením LOK, ale termín stanoven nebyl. „Má smysl ale jen tehdy, když nám vláda předloží konkrétní nabídku,“ prohlásil Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?