Engel vyzval lékaře k návratu do práce

22. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel v pondělí vyzval lékaře, aby ukončili protest a stáhli výpovědi. "Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku FN Královské Vinohrady v Praze," uvedl Engel ve své výzvě ke 3800 lékařů, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme.


Svou výzvou podstatně uklidnil zjitřenou situaci, která nastala v pátek, když ho vinohradská nemocnice odmítla vzít zpět. Engel Právu sdělil, že už v nemocnici pracovat nechce a končí 28. února.

"Trest je ubohý a přízemní"

Člen vedení LOK chirurg Miloš Voleman, který rovněž pracuje ve vinohradské nemocnici, výpověď odvolal a nemocnice oznámila, že místo dostane zpět.

„Když v pátek přišlo ve známost, že nebudu vzat zpět, protože moje místo už je obsazené, během víkendu jsem dostal 30 pracovních nabídek,“ řekl Engel. „Velmi si jich cením.“

Ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman (ODS) v pondělí potvrdil, že Engelovo původní místo na klinice je obsazené a přijmout ho nemůže.

„Platí, že žádným lékařům nebude v tomto procesu nadržováno ani nebudou šikanováni,“ řekl Zeman s tím, že na místo po Engelovi byly dvě zájemkyně. Jedna si to rozmyslela, druhá nastoupit chce a dohoda o tom s ní byla uzavřena už 31. ledna.

Engel osobně vnímá své nepřijetí zpět jako snahu „potrestat toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů“. Toto potrestání pak nazval jako „ubohé a přízemní“.

Věří v memorandum

Marek Zeman v pondělí oznámil, že podává žalobu na ochranu osobnosti na prezidenta lékařské komory Milana Kubka. Ten v nedělní televizní Partii ředitelův postup vůči Engelovi označil za „podlost“.

Engel Právo informoval, že lékaři už výpovědi stahují, a masově to očekává ve středu, kdy vláda má memorandum schválit a na jeho základě letos zvýšit tarifní platy lékařů o 5000 až 8000 korun měsíčně.

Zároveň se v memorandu píše, že v roce 2012 budou platy lékařů zvýšeny o deset procent průměrného platu lékaře v ČR a přidáno dostanou i další zdravotničtí pracovníci.

Od roku 2013 by se pak lékaři měli dostat na 1,5 (asi 35 000 Kč) až trojnásobek (asi 72 000 Kč) průměrného platu v národním hospodářství, což odpovídá jejich původnímu požadavku.

Praha odvolala krizový plán

Přesčasová doba by přitom měla být omezena na 8 hodin týdně. Dnes nemocniční lékaři v průměru berou asi 48 000 Kč měsíčně, ale se všemi službami a odměnami.

Praha nebude spouštět krizový plán zajištění zdravotní péče. Podle primátorského náměstka Ivana Kabického (ODS) vezme 98 procent lékařů nejpozději ve středu výpovědi zpět. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) je krize ve zdravotnictví v Praze zažehnána. Řekl to po setkání s řediteli pražských zdravotnických zařízení.

Podobně je tomu i jinde. „Stahování výpovědí již začalo. Za dopoledne jsem přijal čtyři žádosti a další stále dostávám,“ řekl včera Právu předseda představenstva Nemocnice Tábor Ivo Houška. Zpět by mělo nastoupit všech 27 lékařů.

Lékaři, kteří podali výpověď v Krajské zdravotní, sdružující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, plánují své výpovědi kolektivně vzít zpět v úterý. Lékaři ale požadují před hromadným stažením výpovědí podpis dodatku ke kolektivní smlouvě. Ten by měl lékařům zaručit dohodnuté zvýšení platů.

Do všech nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem se mohou lékaři vrátit do práce zpět bez problémů. „Za nemocnice, jejichž zřizovatelem je Jihomoravský kraj, mohu lékařům garantovat, že ve všech případech bude jejich žádostem vyhověno,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?