Engelova výzva Karáskem nepohnula

23. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Černá ovce, takovou nálepku má v současně době Uherskohradišťská nemocnice. Situace v ní se stala celorepublikovým tématem.


Zatímco jinde se stávkující lékaři hromadně vracejí na svá místa, většina těch hradišťských o ně zřejmě přijde. Rázný postup jejího ředitele Antonína Karáska vůči stávkujícím lékařům pořádně provokuje nejen lékařské odborové předáky, dopisem (viz rastr) se na něj obrátila také Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu PČR a viceprezidentka Svazu pacientů ČR.

Předseda LOK-SČL (Lékařský odborový klub - svaz českých lékařů) Martin Engel dokonce vyzval hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD), aby neprodleně vyřešil situaci v nemocnici tím, že lékaři budou moci vzít zpět své výpovědi. Ředitel Karásek totiž požaduje, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru. Mišák je však na Karáskově straně.

Vzkázal, že ředitel nemocnice již na téměř polovinu míst uzavřel nové pracovní smlouvy s jinými lékaři. „Doporučuji všem lékařům, aby si žádost o přijetí do pracovního poměru podali. Do konce ledna mohli vše vyřešit s tím, že ředitelé by přijali každého, kdo by o to požádal,“ uvedl Mišák.

Se samotným Karáskem výzva vůbec nepohnula. „K tiskovému prohlášení pana doktora Engela se nebude vedení Uherskohradišťské nemocnice jakkoli vyjadřovat,“ tlumočil jeho slova mluvčí nemocnice Ludvík Valouch.

Výpověď v souvislosti s odborářskou akcí Děkujeme, odcházíme v Uherském Hradišti podepsalo 46 lékařů, což je zhruba 26 procent. V celém Zlínském kraji pak asi 260 doktorů (40 procent). V ostatních nemocnicích už ředitelé přijímají výpovědi zpět.

Podle vedení lékařských odborů jsou podmínky ředitele v Uherském Hradišti nepřijatelné. „Klade si takové požadavky, které jsou jednoznačně porušením memoranda,“ uvedlo vedení LOK-SČL v tiskovém prohlášení, pod kterým jsou podepsáni Martin Engel a Miloš Voleman.

Mišák se Karáska zastal, když poukázal na to, že situace v Uherském Hradišti je zcela jiná než v jiných nemocnicích Zlínského kraje. Karásek totiž v kolektivní smlouvě podepsal takzvaný stabilizační příplatek za věrnost.

Ten v žádné jiné nemocnici zřizované hejtmanstvím není, protože ostatní nemocnice jsou ve ztrátě. „S ohledem na lékaře, kteří v nemocnici zůstali, toto pan ředitel nebude u těchto lékařů ve výpovědích moci dodržet. Jinak garantoval zohlednění praxe včetně příplatků, které mají i jiní lékaři,“ nechal se slyšet Mišák.
Lékařský odborový klub kritizuje i to, že Karásek rozhodl, že od pondělí 21. února do vypršení výpovědní lhůty nepřidělí práci předsedovi a místopředsedovi uherskohradišťských odborářů Petru Vysloužilovi a Janu Uhýrkovi. Podle vedení lékařských odborářů je to v rozporu se zákonem.

V pondělí Vysloužil ČTKřekl, že aktuálně hrozí, že se do nemocnice nevrátí ani jeden z lékařů ve výpovědi. Podle Mišáka se do konce týdne bude situací zabývat i dozorčí rada nemocnice. Hejtman ale zároveň upozornil, že všichni ředitelé nemocnic v regionu dali lékařům šanci, aby své výpovědi do konce ledna stáhli s tím, že přijmou každého, kdo o to bude mít zájem. „Dát výpověď jako formu nátlaku s tím, že budu vzat zpět, to není až tak efektivní nátlak.

Zvlášť s ohledem na to, že lékaři si vzali občany, pacienty a především rodičky jako rukojmí,“ komentoval Mišák. O stažení výpovědí se v pondělí dohodli odboráři s vedením Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Její mluvčí Karla Havlíková prozradila, že ředitel nemocnice Bohuslav Škubal zatím podepsal 111 zrušených výpovědí lékařů. V souvislosti s akcí původně dalo výpověď 127 doktorů, sedm z nich ji ještě před podepsáním memoranda vzalo zpět.

Na zpětvzetí výpovědí se včera s lékařskými odbory dohodlo také vedení nemocnice v Kroměříži. Přesně 30 lékařů pak ve stejný den stáhlo své výpovědi i v nemocnici ve Vsetíně. „Zbylé dvě výpovědi budou vyřešeny do konce tohoto týdne,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Lenka Plačková s tím, že zařízení je připraveno přijmout zpět všechny lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?