ČT 24: Enormní zájem cupuje zásoby vakcíny proti chřipce

15. 11. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Rapidně v ČR ubývá vakcín proti chřipce, chybí ve skladech distributorů a tenčí se i zásoby mnohým lékařům. Zásoby vakcíny se kraj od kraje i lékař od lékaře sice různí, oproti loňsku už ale představují nedostatkové zboží.


Zájem o očkování odstartovalo oznámení Všeobecné zdravotní pojišťovny prvního říjnového dne, kdy ho nabídla klientům až do konce roku zdarma. Ministerstvo zdravotnictví může pouze konstatovat, že nové zásoby už nedorazí.

Skupiny lidí se zdravotním rizikem měly nárok na očkování zdarma už před říjnem, zatímco dříve by tito lidé sehnali vakcínu bez obtíží, nyní se stává, že je lékař nebo lékárna už může jen odkázat na jiné zařízení.

„Kdo má u sebe vakcíny, tak má. Kdo nemá, už nesežene,“ tvrdí praktický lékař Cyril Mucha.

V minulém roce z 610 tisíc vakcín jich zbyla zhruba desetina, letos dorazily do ČR zásoby ještě bohatší, ale docházejí. Podle ministerstva o ně projevilo zájem velké množství lidí.

Celý článek najdete na serveru ČT24 nebo ZDE.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?