Epidemie dengue v Malajsii je prý nejhorší v dějinách země

11. 7. 2014 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie horečky dengue v Malajsii je údajně nejhorší v dějinách této asijské země. Letos jí onemocnělo už skoro 47.000 lidí, což je 2,5 krát více než za srovnatelné období loni. S odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví to napsal server The Straits Times.


Nemoci letos podlehlo již 87 lidí, a to navzdory vládní výzvě, aby obyvatelé preventivně udržovali čistotu v místech, kde komáři kladou vajíčka.

„Čelíme nejhorší epidemii v naší historii,“ řekl ministr zdravotnictví S. Subramaniam. Důvodem je zvýšený výskyt komárů rodu Aedes, kteří jsou nositeli viru. Okolo 90 procent rizikových míst se nachází v malajsijském státě Selangor, kde se také nakazila více než polovina nemocných. Riziko hrozí ale i v metropoli Kuala Lumpur, kde se vyskytlo na 4000 případů nákazy nemocí.

Nejlepší prevencí je přitom zřejmě odstranit podmínky, které vedou k množení komárů. Lidé by měli čistit otevřené vodní nádrže, aby do nich komáři nemohli naklást vajíčka.

Již v lednu začaly zdravotnické úřady s kontrolou prevence onemocnění. Lékaři, kteří nenahlásí případ nákazy onemocněním ministerstvu zdravotnictví, dostanou pokutu v přepočtu asi 800 Kč za každý případ.

Horečka dengue je vážná a potenciálně i smrtelná nemoc. Její příznaky zahrnují především vysokou teplotu, bolesti kloubů a nevolnost. Ve vážných případech může virus horečky dengue způsobit vnitřní krvácení, zbytnění jater, zástavu krevního oběhu a smrt.

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) v posledních letech výskyt dengue celosvětově dramaticky narůstá. Nemoc nyní ročně postihuje 50 milionů až 100 milionů lidí v tropech a subtropech. Ohroženo je ale podle WHO až 40 procent světové populace, tedy více než 2,5 miliardy lidí. Zatím neexistuje žádný účinný lék nebo očkovací látka, jediným řešením je prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?