Epidemie eboly v Africe si žádá účinné kroky, shodli se experti

4. 7. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V boji proti dosud nejhrozivější epidemii eboly je nutné přijmout konkrétní opatření včetně cílené osvěty. Na závěr dvoudenní schůzky ministrů zdravotnictví 11 afrických států v ghanské metropoli Akkře se na tom shodli účastníci jednání.


Nemoc si již v západní Africe od února vyžádala přes 460 lidských životů a stále se šíří. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) epidemie „nepochybně“ potrvá ještě několik měsíců.

Nyní ještě nelze předpovědět, jak dalece se ještě epidemie bude šířit. „Myslím, že tomu budeme muset čelit po dobu několika měsíců,“ prohlásil náměstek generálního ředitele WHO Keidži Fukuda na závěr schůzky v Akkře.

Schůze, kterou svolala WHO, se kromě ministrů zúčastnili také lékařští experti, dále pacienti, kteří ebolu přežili, a také zástupci organizací, které finančně podporují boj proti této smrtelné nemoci.

„Epidemie se pořád rozšiřuje, protože lidé cestují do okolních zemí. My jsme ale už na své hranice narazili. V současné době nemá organizace Lékaři bez hranic ani personál, ani lékařské prostředky, aby vyslala své týmy do nově postižených oblastí,“ řekl podle agentury DPA Bart Janssens z organizace Lékaři bez hranic v Bruselu.

Jedno z největších nebezpečí epidemie eboly podle něj spočívá v tom, že obyvatelstvo epidemií zasažených zemí, což je Guinea, Libérie a Sierra Leone, tuto nemoc neznají. „Často své nemocné schovávají a podezřelé případy nehlásí už vůbec,“ konstatoval dále Janssens. Za tím podle expertů stojí mnohdy neinformovanost o nemoci a nedůvěra k lékařům.

Právě dobře cílená osvěta by tak mohla být klíčem, jak dostat virus pod kontrolu, domnívá se mluvčí Červeného kříže v Africe Katherine Muellerová. „V postižených státech použijeme různé metody, aby se naše poselství dostalo i do nejvzdálenějších vesnic: Virus se šíří nejen vzduchem, ale i přímým kontaktem s tělními tekutinami,“ uvedla dále mluvčí. Informační tok by měli zajistit dobrovolníci a sousedé by si měli předávat informace, jak se nejlépe před infekcí chránit.

Ebola způsobuje horečku, zvracení, krvácení a průjem a může zahubit až 90 procent všech nakažených. Je vysoce nakažlivá, přenáší se kontaktem s krví nebo jinými tělními tekutinami nakažených osob nebo zvířat.

Toto virové onemocnění v lednu vypuklo v západoafrické Guineji a pak se rozšířilo i do sousedních států Libérie a Sierry Leone.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?