Epidemie eboly v západní Africe slábne, další vývoj je nejistý

30. 1. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet onemocnění ebolou v západní Africe se snížil a snahou je teď nejen šíření choroby zbrzdit, ale epidemii zcela zastavit. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle jednoho z představitelů OSN ale zdaleka není vyhráno a je nutné pokračovat v maximálním úsilí.


Vědci podle stanice BBC navíc upozorňují, že virus eboly v západní Africe zmutoval a stal se možná ještě nakažlivější.

Guinea, Sierra Leone a Libérie, které jsou epidemií eboly zasaženy nejvíce, minulý týden zaznamenaly poprvé od loňského června méně než 100 nových případů této smrtelné virové choroby. WHO nicméně připustila, že u řady nových případů není jasné, jak se lidé nakazili. Například v Guinei se jen u 30 procent z nich ví, že ochořeli kontaktem s pacienty.

„Počet případů se snižuje týden od týdne a na mnoha místech se blíží k nule, nemoc ale trvá v třetině oblastí nejpostiženějších zemí. Setkáváme se ještě občas s náhlými novými ohnisky a s překvapivými nezmapovanými případy osob, které nebyly v kontaktu s nemocnými,“ řekl David Nabarro, který je koordinátorem OSN pro boj s touto smrtelnou chorobou. Nabarro to řekl v Addis Abebě, kde v pátek začne summit afrických zemí, který projedná i ebolu.

Výzkumníci z pařížského Pasteurova ústavu, který loni v březnu jako první zjistil začátek této dosud nejvážnější epidemie eboly, na základě poznatků z Guineje sdělili, že vir zmutoval. Nyní prověřují podezření, že by se mohl snadněji přenášet z jednoho člověka na druhého. „Virus se může proměnit i v méně smrtelný, ale více nakažlivý. Právě toho se obáváme,“ řekl BBC jeden z výzkumníků Anavaj Sakuntabhai.

Od loňska se nakazilo virem eboly více než 22.000 lidí a na 9000 jich zemřelo. Naprostou většinu obětí nahlásily Guinea, Sierra Leone a Libérie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?