Epidemie eboly vypukla také v Kongu, kde se potvrdila u dvou lidí

25. 8. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie eboly se po zemích západní Afriky rozšířila také v Kongu, tedy ve střední části kontinentu, kde na podobné příznaky choroby zahynuly již desítky lidí. Konžský ministr zdravotnictví Félix Kabange Numbi podle zahraničních médií oznámil, že na severu země se potvrdily dva případy nakažení ebolou z celkem osmi testovaných lidí. Oba nakažení již zemřeli.


Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom ve čtvrtek informovala, že na krvácivý zánět trávicího traktu, což může být příznak eboly, zemřelo v oblasti nejméně 70 osob.

„Výsledky vyšly pozitivní. Virus eboly se potvrdil v Konžské demokratické republice,“ sdělil Kabange v tamní televizi. Podle něj jde o sedmý výskyt eboly v této africké zemi. Zároveň řekl, že epidemie nesouvisí s tou, která právě řádí v západní Africe. Zdravotníci pokračují v zevrubném monitorování osob vykazujících známky nakažení.

Podle místních zdrojů zasáhla nová epidemie několik vesnic v Rovníkové provincii, kde byl přitom hlášen první známý případ eboly na světě v roce 1976. Úmrtnost u nakažených činila ale 12 procent, což dává naději, že ve většině případů o ebolu jít nemusí. U eboly je úmrtnost asi šedesátiprocentní.

Epidemie eboly si dosud vyžádala v západní Africe 1427 mrtvých z 2615 nakažených, kteří jsou nyní oficiálně evidováni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?