Epidemie ovlivnila provoz desítek moravskoslezských zařízení

13. 2. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli chřipkové epidemii je v Moravskoslezském kraji platný úplný nebo částečný zákaz návštěv už ve čtyřech desítkách sociálních a zdravotnických zařízení. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.


Nejvíce zařízení je návštěvám uzavřeno na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Úplný zákaz návštěv hlásí například Městská nemocnice v Ostravě, Nemocnice Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku, Nemocnice Frýdek-Místek a Nemocnice Třinec, kde jsou po předchozí domluvě možné návštěvy na oddělení následné péče a dlouhodobé následné péče, respektive na oddělení sociálních lůžek. Kvůli epidemii vyhlásila zákaz návštěv i Karvinská hornická nemocnice a na všech lůžkových odděleních je zákaz platný i v Nemocnici s poliklinikou Havířov a Nemocnici s poliklinikou v Kraviné-Ráji, Nemocnici v Novém Jičíně či Slezské nemocnici v Opavě, kde nařízení platí pro všechna oddělení s výjimku dětského. Podobně jsou na tom i některé kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Kvůli vysoké nemocnosti v kraji se aktuálně bez návštěv svých blízkých musí obejít také senioři v řadě domovů nebo třeba pacienti Psychiatrické nemocnice v Opavě nebo Rehabilitačního ústavu v Hrabyni na Opavsku. Aktualizovaný seznam zařízení se zákazem nebo omezením návštěv lze najít i na webových stránkách hygieniků.

V Moravskoslezském kraji na 100.000 obyvatel nyní připadá 2099 nemocných. Za hranici epidemie se v kraji považuje 1700 nemocných. Nejvyšší nemocnost je stále u předškolních dětí, výrazně ale nemocných přibývá i u lidí nad 15 let. Hygienici doporučují hlavně imunitně oslabeným, lidem s vážnými chronickými onemocněními, těhotným ženám a starým lidem, aby nechodili na hromadné akce. Vhodné je i pečlivé mytí rukou a používání jednorázových papírových kapesníků.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?