Ereska není jméno

11. 10. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ereska – byla by to docela milá zdrobnělina třeba dívčího jména, ale realita často nebývá půvabná. Jde o zkratku značící roztroušenou sklerózu mozkomíšní, tedy chronické onemocnění centrální nervové soustavy. Poškození nervů, mozku i míchy tu způsobuje ztráta myelinu, což je substance, která chrání nervová zakončení.


ilustrační fotografie

Příčina vzniku roztroušené sklerózy není doposud známa, ale jasné je, že ereska propuká zpravidla u lidí mladšího a středního věku, častěji u žen než u mužů. Jedna z teorií vzniku hovoří o autoimunitním poškození vznikajícím v souvislosti s genetickými dispozicemi, možná je i spojitost s nedostatkem vitaminů D a B, roli hraje i zhoršené životní prostředí.

Příznaky nemoci závisejí na poškozeném místě v nervové soustavě a mohou se velmi lišit, od mravenčení končetin přes poruchy chůze až po obrnu. Úvodním příznakem je někdy zánět očního nervu. Příznaky nemoci se mohou projevovat týdny, ale i měsíce. I proto není divu, že nemocní bývají chronicky unavení a často trpí depresí.

Průběh onemocnění bývá jako na houpačce, období klidu náhle střídají ataky, někdy je vyprovokuje i banální onemocnění. Míru postižení je těžké předem odhadnout, dopadnout to může trvalou invaliditou nebo i mnoha lety bez obtíží.

Diagnostika eresky

Při podezření na ni lékaři využijí některé z dostupných vyšetření, například magnetickou rezonanci („tunel“). Získají trojrozměrné obrazy orgánů a struktur, podezřelé změny se jim zobrazí světlou barvou. Velmi důležité je vyšetření likvoru, mozkomíšního moku, který je nabrán lumbální punkcí, tzv. lumbálkou. Podobně jako známé vyšetření EEG probíhá EP, evokované potenciály, také jde o záznam elektrické aktivity v mozku. Zjišťuje průchodnost podnětů do mozkové kůry.

Čím dříve, tím lépe

Při každém dalším vzplanutí nemoci lékaři podávají vysoké dávky kortikoidů, působí proti zánětům a urychlí zastavení rozvoje nemoci. Prevencí atak nemoci jsou léky stimulující centrální nervový systém, a tím snižující průnik zánětlivým buňkám.

Důležitá je i léčba příznaků, při níž jsou podávána i antidepresiva, léky proti bolesti nebo například obtížím s močením, pokud nemoc provázejí. Významná je i pomoc fyzioterapeutů, kteří umějí bojovat proti ochabnutí a krácení svalů. Rozhodně se vyplatí vyhledat také pomoc psychoterapeuta. Obecně platí, že včasné odhalení eresky výrazně zvětšuje šanci zastavit její rozvoj.

Co může sám pacient trpící ereskou

Vyhledat ve svém okolí specializovanou poradnu. Mimo jiné mu tam poradí se speciální dietou, kterápomáhá zpomalit průběh onemocnění.
Vyvarovat se stresu. Je zřejmý vztah mezi nárůstem stresu a poškozením mozku.
Nevykonávat fyzicky namáhavé zaměstnání. Přiměřený pohyb prospívá, potřebné je lehce cvičit pro zlepšení svalové síly a ohebnosti, ale nikdy ne v období ataky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?