EU chce řešit nedostatek orgánů pro transplantace

28. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie chce zavést lepší koordinaci mezi členskými státy při transplantacích, která by především měla řešit nedostatek orgánů pro tento účel. V Evropě denně umírá asi deset lidí čekajících na zdravou ledvinu nebo játra. Evropská komise proto dnes zahájila veřejné konzultace...


Brusel - které by měly vést k větší dostupnosti transplantací.

Zachraňují tisíce životů, ale mnoho pacientů nemá šanci jich využít, protože poptávka po orgánech vždy převyšuje počet dárců. V Evropě čeká na transplantaci skoro 40.000 pacientů a úmrtnost při čekání na zdravé srdce, játra či plíce se pohybuje mezi 15 a 30 procenty. Na druhou stranu transplantace znamenají i riziko přenosu nemocí na příjemce, například AIDS, hepatitidy B a C či parazitů.

Evropská komise v úterý upozornila i na velké rozdíly mezi jednotlivými státy v dárcovství orgánů. Zatímco například ve Španělsku je na milion obyvatel 34,6 dárce, v Británii 13,8, v Řecku šest a v Rumunsku 0,5. Vyplývá to především z různorodých zdravotnických systémů, kulturních tradic i rozvoje celého systému transplantací a dárcovství v jednotlivých členských zemích.

„Nedostatek orgánů a jejich nerovnoměrná dostupnost povzbuzují hrozivé ilegální praktiky jako je pašování lidských orgánů,“ řekl evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu. EK proto zahájila konzultace, které potrvají do poloviny září. Měly by určit hlavní problémy kolem transplantací a dárcovství orgánů a naznačit, co by EU mohla podniknout pro jejich řešení.

S transplantacemi se začalo v 50. letech, kdy byla úspěšně transplantována ledvina mezi dvojčaty. Postupně se rozšiřovaly i na další orgány - v roce 1967 bylo poprvé úspěšně transplantováno srdce a v roce 1979 játra. Transplantace i dalších orgánů jsou nyní často jedinou léčbou při jejich selhání.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?