Euro: Blouznivá obhajoba IZIP

4. 2. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nad působností společnosti IZIP ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) se definitivně smráká.


VZP koncem loňského roku zveřejnila předběžné oznámení na výběr dodavatele portálu, který jí dosud zajišťovala právě firma IZIP. „Portál již vyžaduje implementaci aktuálních změn. Realizovat záměr na odkoupení portálu od společnosti IZIP nebylo možné z důvodu rizika nenaplnění zákonných podmínek.

Jak vyplynulo z provedené due diligence, dohoda o řešení IZIP není doposud dosažena. Proto musí VZP řešit elektronickou komunikaci jinou cestou, aby dostála podmínkám soutěžního práva,“ řekl týdeníku Euro mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Portál slouží ke komunikaci s klienty i poskytovateli zdravotních služeb a pojišťovna je stejně jako její konkurentky povinna elektronickou komunikaci zajistit.

Společnost IZIP dodávala kromě uvedeného portálu hlavně elektronické zdravotní knížky, za něž VZP v minulosti utratila téměř dvě miliardy korun. Transakce, během nichž se mělo z pojišťovny ztratit 450 milionů korun, na popud exministra zdravotnictví Leoše Hegera vyšetřuje policie, která již obvinila dva bývalé šéfy VZP a IZIP. Smlouvy na projekt elektronických knížek po dohodě Hegera s tehdejším premiérem Petrem Nečasem vypršely koncem roku 2012.

Nyní se ale elektronické zdravotní knížky pokouší oživit původní spolumajitel firmy IZIP a dosluhující europoslanec ODS Milan Cabrnoch. Tvrdí například, že „VZP pod politickým tlakem svůj systém, který většinově vlastní a plně ovládá, nejenže nechrání, ale aktivně poškozuje“. S tím pojišťovna nesouhlasí. VZP je sice s 51 procenty akcií majoritním vlastníkem společnosti IZIP, ale při některých rozhodnutích nemůže postupovat bez spolupráce s dalším akcionářem.

Nemá tedy IZIP zcela pod kontrolou. Podobně se to má i s dalším Cabrnochovým návrhem na využití IZIP. Podle něj by VZP mohla při zavádění elektronického receptu využít toho, že už se dva a půl milionu pojištěnců upsalo IZIP, a vzít to jako souhlas ke sdílení zdravotních informací osobního charakteru.

To by ovšem mohlo kolidovat s ochranou osobních údajů, VZP navíc takový postup nepovažuje za účelný, protože se stává, že pojišťovna má lepší data než systém IZIP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?