Euro: Motolu nakloněná rovina

27. 3. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Domovské nemocnici exministra zdravotnictví Martina Holcáta pomáhá nový výpočet úhrad, který sám jako ministr zavedl.


Nový systém placení péče v nemocnicích měl zrušit historické rozdíly a zavést rovné podmínky pro všechny.

Jenže opět jsou si mezi rovnými někteří rovnější. Exministr Martin Holcát vysvětluje zvýhodnění specializovaných ústavů tím, že při úplné rovnosti podmínek by přinejmenším některé velké nemocnice zkrachovaly.

Ani to však úplně nesedí. Podle dat, která má týdeník Euro k dispozici, existuje mezi českými nemocnicemi jedna, které Holcátův koeficient prospěl nejvíce. Jedná se o Fakultní nemocnici v Motole, ve které nyní působí Holcát jako náměstek ředitele.

Jasně je to vidět na holých číslech. Z celkem 65 030 léčených pacientů provedl Motol loni 975 výkonů (tedy 1,5 procenta), které spadají do kategorie případů s nejvyšším koeficientem. Naproti tomu například Fakultní nemocnice Plzeň (při podobném počtu ošetřených) vykazuje jen 0,5 procenta výkonů s nejvyšším koeficientem. „Za rok 2013 bylo ve FN Plzeň pouhých 322 hospitalizací zařazeno do skupin s koeficientem specializace 3,9 z celkového počtu 62 268 případů,“ uvádí mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová. Podobně ostravská fakultní nemocnice vykázala loni asi 185 případů v „luxusních“ skupinách podle metodiky DRG.

Hned po vydání Holcátovy úhradové vyhlášky kritizovaly koeficient specializace malé nemocnice. Není divu. Nejvyšším koeficientem specializace se ohodnotily ty skupiny výkonů, které se z více než 90 procent provádějí ve fakultních a specializovaných nemocnicích. Jenže jak ukazují výše uvedené statistiky, ani řada fakultních nemocnic nemá z koeficientu specializace nijak výrazný přínos. A šéf Nemocnice Na Homolce Michal Šetlík přímo mluví o systému výrazně nakloněném konkurenčnímu Motolu.

Pro pacienty, nebo pro špitály?

„Koeficient specializace měl narovnat chybovost systému DRG, ale bohužel není nastaven tak, aby odpovídal stávající realitě. Nejvyšší koeficient zvýhodňuje jen některá zařízení. Zůstává jen jedno zařízení, které většinu z těch takzvaně vysoce specializovaných výkonů provádí, a tím je Fakultní nemocnice Motol, pracoviště bývalého ministra, který úhradovou vyhlášku vytvořil,“ kritizuje Šetlík.

Jeho nemocnice nedělá žádné výkony s nejvyšším koeficientem specializace, navíc ji v poslední době postihly dvě ekonomické rány. Všeobecná zdravotní pojišťovna výrazně snížila ceny, které platí za kardiovertery a jiné přístroje v kardiologii, na kterých Homolka staví. Navíc se z finančních důvodů omezuje další specialita Homolky – robotická chirurgie.

Exministr Martin Holcát má pro to, že je Motol koeficientem specializace nejvíce zvýhodněn, jednoduché vysvětlení. „Koeficient specializace byl vymyšlený, aby pomohl pacientům s těžkými speciálními nemocemi, kteří se jdou léčit do specializovaných center. Kdo má nejvíce specializovaných DRG bází, to jsem nezařídil já, to je dané historicky,“ vysvětluje Holcát.

Motol tedy podle něj získává z koeficientu specializace nejvíce prostě proto, že je největší specializovanou nemocnicí. „Je to dělané pro všechny stejně, akorát Motol je největší nemocnice s nejširším spektrem specializované péče. S tím, že jsem byl ministr, to absolutně nesouvisí. Kdyby tam byl někdo jiný, při kompletaci vyhlášky by to dopadlo stejně,“ tvrdí Holcát. Ovšem třeba druhá největší nemocnice v Česku – Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – loni vykázala pouhých 100 případů, které se vešly do skupin oceněných nejvyšším koeficientem.

Trojitá změna

Letošní úhradová vyhláška přinesla tři velké změny. Zrušila historické základní sazby, které se výrazně lišily bez jakéhokoli rozumného důvodu mezi jednotlivými nemocnicemi. Ty nemocnice, které měly svoji základní sazbu dříve vysokou, si tím pohoršily, ty, které ji měly nízkou, si polepšily. Sjednotila také sazbu, kterou platí jednotlivé zdravotní pojišťovny.

Dříve platila Všeobecná zdravotní pojišťovna více než jiné. Přesto ani dnes nedostávají nemocnice stejné peníze, protože byl zaveden zmíněný koeficient specializace. Specializované výkony, beztak ohodnocené lépe než ty běžné, se násobí nejvyšším koeficientem. Nemocnice jsou rozděleny do pěti skupin a specializované nemocnice dostávají zaplaceno výrazně více než jiné.

Kdyby se pouze zrušily historické nerovnosti a najelo se na přísně spravedlivý systém DRG, v němž za stejné skupiny výkonů dostávají nemocnice stejné úhrady, byly by dopady pro některé nemocnice katastrofální. „Současný stav DRG neumožňuje jednu základní sazbu pro všechny,“ tvrdí úředník Jan Kvaček, který měl úhradovou vyhlášku na starost a který na ministerstvu po změně ministra skončil. Vypočítal, že nemocnice, které by na zrušení historických sazeb doplatily, by celkově přišly o 4,2 miliardy a ty, které by vydělaly, by získaly 3,5 miliardy korun. Přitom by na tom nejhůře byly právě velké nemocnice, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Díky koeficientům specializace se fakultní nemocnice zachránily a prý nezažívá žádná skupina nemocnic velký náraz.

Komu to prospělo

Nemocnice a pojišťovny už si dělaly odhady, jak se letošní vyhláška s koeficienty specializace a dalšími změnami projeví v celkových příjmech nemocnic. Největší nárůst úhrad má letos nejmenovaný specializovaný ústav řízený ministerstvem zdravotnictví. Dalších osm míst pomyslného žebříčku skokanů zaujímají krajské nemocnice.

„Dělali jsme si modelaci ve spolupráci se všemi pojišťovnami. Mezi patnácti nejvíce rostoucími nemocnicemi je deset krajských. Nejvíce rostoucí není žádná fakultní nemocnice, ale velice specializovaný ústav,“ zdůrazňuje ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Některé nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví jsou naopak na chvostu mezi těmi, které si nejvíc pohoršily. Vtip je v tom, že mnohé fakultní nemocnice měly vysokou historickou sazbu a ta jim klesla. Proto více rostou úhrady nemocnicím, které na tom byly dříve hůř.

V celkových číslech nemá Motol největší nárůst úhrad. Ale patří ke třetině ústavů, které si polepšily nejvíc. Jak by na tom byl bez koeficientu specializace, se v dostupných analýzách neuvádí. Jasná zatím není ani budoucnost koeficientu specializace. Záměrem úředníků, kteří ho uvedli v život, bylo, že by měl postupně s kultivací systému DRG vymizet.
Možné je, že se objeví i ve vyhlášce na příští rok.

Současný ministr Němeček svého předchůdce Holcáta za úhradovou vyhlášku chválí, že pomohla velkým nemocnicím. Že by Holcát zvýhodnil svou nemocnici, odmítá.

„Úhradová vyhláška nezvýhodnila žádnou konkrétní nemocnici. Systém zvýhodnění specializované péče je běžný i v zahraničí, jedná se v podstatě o nutný prvek v systémech, které pracují s jednotnou základní sazbou,“ uvedl mluvčí resortu Jan Štoll.

Jedno je jisté; bez stávajícího systému úhrad by byl Motol za letošek jednoznačně v červených číslech. Díky pomoci ministerstva a úhradové vyhlášky nebude. Jen na to doplatí ostatní zdravotnická zařízení.

Článek vyšel 24.3. v týdeníku Euro. Více informací naleznete ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?