Euro: Objem zdravotnických tendrů se propadl o třetinu

16. 12. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodejcům zdravotnického materiálu se letos nedaří. Podle údajů Komory administrátorů veřejných zakázek vypsal stát sice výběrová řízení za více než osm miliard korun, do konce se ale podařilo dotáhnout obchody jen za tři miliardy korun V porovnání s minulým rokem jde o třetinový propad.


„V oboru zdravotnictví se projevují stejné problémy jako v jiných odvětvích, tedy časté rušení zakázek či jejich prodlužování v důsledku konkurenčního boje,“ říká předseda Komory administrátorů veřejných zakázek Robert Pergl.

Do zdravotnického byznysu stejně jako do ostatních segmentů promluvila novela zákona o veřejných zakázkách. Kvůli omezení korupce snížila limity pro vypsání výběrových řízení ve službách ze dvou milionů na milion korun. Ve zdravotnictví tedy přibylo 21 procent tendrů, i když jejich celková hodnota meziročně klesla.

Negativní dopady zákona se snaží poslanci upravit v další novele, která začne platit od začátku příštího roku. Dodávky na služby budou mít opět dvoumilionový limit, změny se dotknou i dalších oblastí. Stavební zakázky dostanou šestimilionovou hranici nutnou k vypsání výběrového řízení. Budou se moci také opakovat výběrová řízení, kde zbyla jen jedna nabídka, třebaže podle původní novely se musela rušit.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?