Euro online: Ředitel VZP odvolal šéfa pražské pobočky Čekala

26. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel pražské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Josef Čekal byl v pátek odvolán z funkce. Informoval o tom dnes internetový server Euro online. Ústřední ředitel VZP Pavel Horák odvolání zdůvodnil tím, že s ním Čekal nekomunikuje a nespolupracuje. Čekal to odmítl, pobočka prý funguje dobře...


Praha -

„Neshodli jsme se při řízení společnosti,“ řekl Horák. I když se prý snažil, a možná se snažil i Čekal, nenalezli k sobě podle Horáka cestu. „V situaci, kdy řídím VZP a přesouvám řadu kompetencí na kraje, aby zajistily stabilitu financí, nespolupracující a nekomunikující pobočka, která pokrývá čtvrtinu území republiky, je pro mě problém, bez jehož řešení nedokážu VZP efektivně řídit,“ vysvětlil Horák.

„Je to zjevná zlovůle, protože tady není k odvolání žádný důvod, pobočka funguje bez problémů,“ řekl Čekal. Horák prý neměl nikdy připomínky ke kvalitě jeho práce. „Důvod, který uvedl, že nespolupracujeme, jsem nepochopil, protože neuvedl, v čem nespolupracujeme,“ řekl Čekal a dodal, že bezproblémově komunikuje s odbornými útvary na ústředí.

V čele nejvýznamnější pobočky stál Čekal od roku 1995, loni na podzim se stal členem týmu nuceného správce VZP a po odchodu ředitelky Jiřiny Musílkové byl v lednu sněmovnou zvolen prozatímním ředitelem VZP. V konkurzu na ústředního ředitele neuspěl.

Ve funkci zůstal do dubna, kdy byl po změně zákona o VZP zvolen s platností od 2.května ředitelem pojišťovny Pavel Horák, do té doby ředitel Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Poté se Čekal, uznávaný manažer v oblasti zdravotního pojištění, vrátil zpět do pražské pobočky, do jejíž působnosti nyní patří i středočeská pobočka VZP.

Mezi Horákem a Čekalem byl názorový rozpor; Horák byl pro to, aby pobočky pro Prahu a Středočeský kraj byly samostatné, Čekal podporoval sloučení. „Ten útvar je příliš velký, nedá se efektivně řídit. Kraje jsou oddělené a pojišťovna by to měla kopírovat,“ vysvětlil Horák. I kdyby však tento názorový rozpor nebyl, spolupráce by podle Horáka možná nebyla, protože nedokázali komunikovat.

O spojení obou poboček rozhodl nucený správce Antonín Pečenka v dubnu, těsně před jmenováním Horáka do čela VZP. Horák nyní připravuje nový organizační řád a staví na dobré spolupráci se všemi pobočkami. ČTK řekl, že neprodleně vypíše výběrové řízení na nového ředitele pražské pobočky, do té doby ji řídí dosavadní Čekalův zástupce.

Čekal zůstává ve VZP i po odvolání z funkce ředitele, pracovní poměr mu tím nekončí, počká prý, jak se situace dále vyvine.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?