Euro: Penta kupuje v Rumunsku další lékárny

10. 1. 2019 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko-slovenská investiční skupina Penta Investments se těsně před koncem loňského roku dohodla na koupi rumunské sítě lékáren Belladonna. Transakci v současnosti posuzuje tamní antimonopolní úřad. Uvedl to web Euro.cz. Penta do lékáren vstupuje prostřednictvím svého řetězce Dr. Max. Mluvčí Penty Ivo Mravinac nechtěl transakci komentovat. Penta již nyní v Rumunsku vlastní přes 600 lékáren a je jedničkou na tamním trhu.


Do řetězce Belladonna patří 93 prodejních míst, část lékáren ale působí pod značkou Farmacia 1 pro nízkonákladový segment, a ty součástí akvizice podle rumunských webů nejsou. Penta by tak mohla získat 40 až 50 lékáren.

"Investiční strategie Dr. Maxe se nijak nezměnila, počítáme s dalšími akvizicemi na všech trzích, kam Dr. Max vstoupil. K lékárenské síti Belladonna však zatím není možné poskytnout bližší informace," řekl webu Mravinac.

Dr. Max patří k největším řetězcům ve střední a východní Evropě. Holding má kromě Česka lékárny na Slovensku, v Polsku, v Srbsku a Rumunsku, kde převzala mimo jiné síť A&D Pharma. Celkový počet lékáren Dr. Max v šesti zemích Evropy se pohybuje kolem 2000. Tržby celého holdingu překročily v roce 2017 potřetí za sebou miliardu eur (cca 25,6 miliardy Kč). Loni Penta oznámila, že s lékárenskou sítí Dr.Max chce vstoupit na čínský trh.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?