Europarlament je pro mírnější regulaci tabákových výrobků v EU

9. 10. 2013 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropský parlament včera schválil pozměněný návrh kontroverzní tabákové směrnice, která má za cíl snížit počet kuřáků v Evropské unii. Oproti představám Bruselu chce parlament zdravotní varování na 65 procentech strany krabičky, zatímco podle Evropské komise má výstraha pokrývat tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky. Schválený návrh je také proti zákazu tenkých cigaret "slim" a pro odklad zákazu mentolových cigaret. O podrobnostech teď europarlament bude jednat s členskými státy.


Na následky kouření zemře v Evropské unii ročně asi 700.000 lidí, tvrdí Evropská komise. Loni proto navrhla změny tabákové směrnice, které mají počet těchto úmrtí snížit a omezit přitažlivost některých tabákových výrobků pro mladé lidi. Kritici ale upozorňovali, že plánovaný zákaz cigaret s ovocnou či sladkou příchutí nebo zákaz tenkých cigaret může v EU ohrozit tisíce pracovních míst, podpoří černý trh a pro členské státy může znamenat výpadky v příjmech na daních.

„Záměrem směrnice je, že tabákové výrobky by měly vypadat a chutnat jako tabákové výrobky,“ prohlásil před hlasováním eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg. V ruce přitom držel lesklou růžovou cigaretovou krabičku, kterou si prý ráno někdo koupil přímo ve štrasburském sídle EP a která se podle něj spíš podobá krabičce od parfému.

Europoslanci ve včerejším ostře sledovaném hlasování nová pravidla na regulaci tabákových výrobků podpořili, oproti původním návrhům komise a ještě tvrdší verzi odpovědného výboru pro životní prostředí se ale shodli na mírnějším postoji.

Mimo jiné odmítli návrhy, aby se elektronické cigarety považovaly za léčivo a prodávaly se jen v lékárnách. Kritici tvrdili, že takové opatření by mohlo poškodit trh s těmito výrobky, které někteří lidé používají při odvykání kouření. Cigarety s příchutí, jako je jahodová nebo vanilková, by podle europoslanců měly být zakázány. Na cigarety s mentolovou příchutí se ale má vztahovat několikaleté přechodné období.

Podle Vratislava Jandy z koncernu British American Tobacco je parlamentem schválená varianta proti původnímu návrhu mírnější. Přesto podobně jako dlouhodobě ostatní zástupci tabákových firem další regulaci podnikání odmítá. „Každý člověk od Aše po Prahu ví, že kouření není zdravé a jestli to bude napsáno na 75 procentech, 30 procentech nebo 65 procentech je jedno, to nikoho neodradí,“ uvedl Vratislav Janda z koncernu British American Tobacco.

Cigarety s mentolovou příchutí mají na tuzemském trhu zhruba tříprocentní podíl, v Evropě je podíl v průměru okolo pěti procent. Mezi jednotlivými státy však podle lidí z branže panují značné rozdíly, například v Polsku představují mentolky takřka 30 procent prodaných cigaret.

Podle údajů Bruselu, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Světové zdravotnické organizace (WHO) se v Evropě kouří nejvíc na světě: cigaretu si zde zapaluje skoro třetina obyvatel. Ve státech EU, kde počet kuřáků v posledních letech klesal, loni kouřilo 28 procent obyvatel. Mezi mladými lidmi je 29 procent kuřáků, tvrdí britská poslankyně za evropské sociální demokraty Linda McAvanová, která má projednávání návrhu směrnice v europarlamentu na starosti.

Přípravu sporné legislativy provázel podle některých europoslanců tvrdý lobbing tabákových firem, ale i loňská rezignace tehdejšího eurokomisaře pro veřejné zdraví Johna Dalliho v souvislosti s údajnou korupcí. Existují názory, že tabákový průmysl nechal Dalliho odstranit v naději, že tím projednávání legislativy zdrží. Úřady v Dalliho domovské zemi proti dotyčnému nedávno pro nedostatek důkazů odmítly zahájit trestní stíhání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?