Europoslanec Cabrnoch: Zrušení projektu IZIP nahrává nepoctivým lékařům

14. 5. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Petr Nečas se ve čtvrtek dohodl s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, že do konce června ukončí internetový projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Podle europoslance Milana Cabrnocha, který službu v roce 2001 spoluzakládal, rozhodnutí není správné.


Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založil Milan Cabrnoch se svým poslaneckým kolegou z ODS Miroslavem Ouzkým a lékařem Pavlem Hronkem v roce 2001. Zkušební provoz začal o rok později, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004.

Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost. Loni přešel projekt IZIP pod správu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která do něj za deset let vložila 1,8 miliardy korun.

Měl jste informace o plánech zrušit elektronické zdravotní knížky ještě předtím, než premiér a ministr vydali oficiální prohlášení?

Tuto zprávu jsem se dozvěděl z médií, žádné dřívější informace se ke mně nedostaly. Argumenty pana premiéra a pana ministra neznám, nečetl jsem ani text rozhodnutí. Osobně si myslím, že je projekt IZIP užitečný, v rámci Evropy není ojedinělý, naopak vyjadřuje trend. V Česku ho využívá 2,5 milionu lidí, kteří mají možnost sledovat přehled vykázané péče za několik let dozadu, výsledky vyšetření nebo třeba to, jestli za ně zaměstnavatel platí zdravotní pojištění.

Kritické hlasy hovoří o nefunkčnosti projektu, lékaři ho prý dostatečně nevyužívají. Co je podle vás hlavním důvodem, který vedl k jeho zrušení?

V České republice není zapojení do systému povinné, tuto povinnost mohou zavést jen kolegové poslanci. Problém s tím mají hlavně lékaři, kteří nejednají úplně tak, jak mají. Například provádějí nesprávná vyšetření nebo je zbytečně opakují, a pak se jim logicky nelíbí, že by mělo být jejich jednání zaznamenané. Systém každopádně funguje, doktoři ho ale zdaleka nevyužívají tak, jak by měli. Je to jako kdybyste si koupila auto, nejezdila v něm a tvrdila, že nefunguje.

Myslíte si, že má projekt ještě šanci na obnovení?

Jsem přesvědčen o tom, že se jedná o správnou věc, která přináší užitek milionům lidí. Další vývoj ale nemohu předvídat.

Celý rozhovor najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?