Evropská zemědělská politika a kardiovaskulární mortalita

05.05.2008
přidejte názor
Ilustrační obrázek
Autor: VitalikRadko – Depositphotos
Ilustrační obrázek
Britští epidemiologové uvádějí, že v důsledku společné evropské zemědělské politiky umírá mnoho Evropanů na kardiovaskulární onemocnění spjatá se zvýšenou konzumací tuků.


Do analýzy zahrnuli jen země původní „patnáctky“.

Autoři spočetli, že kdyby se podařilo snížit průměrnou denní spotřebu nasycených mastných kyselin o 2,2 g a toto množství nahradit půl na půl mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami, zemřelo by v těchto zemích za rok o 7000 lidí méně na ischemickou chorobu srdeční a o 2000 lidí méně na cévní mozkovou příhodu. Autoři upozorňují na to, že toto jsou jen velmi konzervativní odhady a že zřejmě vysoká spotřeba tuků v důsledku evropské zemědělské politiky ovlivňuje zdraví obyvatelstva ještě více.

Bulletin of the World Health Organization, 2008, 86, doi:10.2471/BLT.07.042069

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková, Ph.D.

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek