Evropské veřejné zdraví na půdě českého ministerstva

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví hostilo informační den ke 3. víceletému programu činnosti EU v oblasti zdraví na období 2014–2020. Významný unijní zdravotní program představuje hlavní finanční nástroj pro realizaci cílů Evropské unie v oblasti veřejného zdraví.




Účelem projektu je doplnění a podpora zdravotní politiky jednotlivých členských států ve směru zlepšení zdraví jejich občanů a snížení nerovností v oblasti zdraví. Realizací programu je pověřena Výkonná agentura pro spotřebitele, zdraví a potraviny.
„Opravdu náš těší, že jsme na setkání mohli přivítat dvě významné zástupkyně agentury, projektovou manažerku Hristinu Milevu a finanční manažerku Klaru Kasnyik. Svědčí to o dosavadní dobré spolupráci i o značné prestiži, kterou náš informační den má,“ uvedl ředitel odboru evropských fondů MZ ČR Jan Bodnár, jehož odbor je národním kontaktním místem pro poskytování informací o tomto programu, jeho zaměření, oblastech podpory a způsobu financování.

450 mil. eur na podporu zdraví a prevence

Hlavními tématy programu jsou podpora zdraví občanů, prevence onemocnění a podpora příznivého prostředí pro zdravý životní styl, ochrana občanů Unie před závažnými zdravotními hrozbami zvenčí, podpora budování kapacit veřejného zdraví a udržitelných systémů zdravotní péče a usnadnění přístupu k lepší a bezpečnější zdravotní péči. Program je financován přímo z unijního rozpočtu, na jeho realizaci jsou vyčleněny finanční prostředky v objemu téměř 450 milionů eur. Realizací programu je pověřena Výkonná agentura pro spotřebitele, zdraví a potraviny.
Současný program pro období 2014–2020 navazuje na 2. akční program v oblasti veřejného zdraví, který byl realizován v letech 2008–2013. České organizace působily vždy jako přidružení partneři projektů či společných akcí, pouze v případě prezidentské konference v době českého předsednictví EU bylo MZ ČR koordinátorem celé této akce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?