Evropský soud pro lidská práva bude řešit domácí porody v ČR

10. 9. 2013 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Problematikou domácích porodů v České republice se dnes na veřejném slyšení bude zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Na programu má stížnosti dvou Češek, které chtěly rodit s porodní asistentkou doma, ale nemohly právo na volbu místa porodu naplnit. Není příliš pravděpodobné, že soud ve věci rozhodne bezprostředně po slyšení.


Podle aktivistek, které domácí porody hájí, se ženy v českých porodnicích cítí být manipulovány. Personál prý nedbá na jejich pocity, vnucuje jim léky na bolest a klystýr, stoupá počet císařských řezů.

Naopak třeba předseda České gynekologické a porodnické společnosti a ředitel vyhlášené pražské porodnice v Podolí Jaroslav Feyereisl je toho názoru, že pár militantních porodních asistentek zneužívá ženy k nátlaku na to, aby zdravotní pojišťovny začaly tuto péči platit. Lékaři pak mluví o zbytečných úmrtích dětí narozených doma. Ročně se mimo zdravotnické zařízení rodí čtyři děti mrtvé. Aktivistky oponují, že děti umírají i v porodnici.

Porody doma jsou v České republice podobně jako ve většině zemí Evropské unie okrajovou záležitostí, za rok je ze 100.000 porodů jen asi 400 mimo porodnici a z nich většina proto, že rodička nestihla do porodnice dojet. Evropský soud už v podobném sporu v roce 2010 odsoudil praxi v Maďarsku, kde byly porodní asistentky rovněž odrazovány od poskytování péče v domácnosti rodiček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?