Evropští nemocniční a veřejní lékárníci zveřejnili společné prohlášení o roli lékárníků v budoucnosti

10. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace zastupující veřejné a nemocniční lékárníky v Evropě společně vytvořily prohlášení o rozvoji lékárnické profese.


Společné prohlášení Svazu lékárníků Evropské unie (PGEU) a Evropské asociace nemocničních lékárníků (EAHP) vyzývá vlády jednotlivých členských států k učinění kroků, které v celé Evropě zvýší kompetence lékárníků při optimalizaci farmakoterapie a dále zlepší systémy multidisciplinární spolupráce při zajištění zdravotní péče.

EAHP a PGEU se domnívají, že lékárníci, jako odborníci na léčiva, by měli být v centru národních strategií k zajištění nejlepších výsledků terapie. Úkolem lékárníků je nejenom vzdělávání pacientů o optimálním užívání léčiv, ale také pomoc při řešení problémů, které mohou nastat při současném užívání více léčiv.

Rozvoj kompetencí lékárníků je obzvláště důležitý s ohledem na stárnutí evropské populace v kombinaci s očekávaným tlakem na veřejné výdaje. V tomto smyslu nebylo nikdy důležitější, aby bylo dosahováno výsledků léčby hospodárným způsobem a s ohledem na plánování státních výdajů na léčiva. Veřejní i nemocniční lékárníci mají výhodnou pozici k naplnění tohoto úkolu, pokud tvůrci zdravotních politik rozpoznají příležitost a učiní nezbytné kroky k jejich naplnění.

V závěru společného prohlášení je znovu zdůrazněna potřeba multidisciplinárního přístupu při poskytování integrované a komplexní zdravotní péče. To zahrnuje zlepšení systémů komunikace při oboustranném převádění pacientů mezi lůžkovou a ambulantní sféru zdravotní péče. Vzájemná komunikace musí být zintenzivněna zejména v situacích, kdy je pacientovi změněna medikace. PGEU a EAHP vyžadují závazek od vlád k dosažení multidisciplinární péče a k integraci týmové multidisciplinární koncepce terapie v osnovách vzdělávání profesionálů.

Prezident EAHP Dr. Roberto Frontini o zveřejnění prohlášení řekl: „Společné prohlášení EAHP a PGEU reprezentuje naše společné cíle při maximalizaci výhod zdravotní péče, která vychází z odborných znalostí lékárníků o léčivech. Více než kdy předtím se zákonodárci v sektoru zdravotnictví musí ptát a odpovídat na důležité otázky týkající se zlepšování hodnot a výsledků dosažených u pacientů. Lékárníkova pozitivní role v zajišťování optimálního užívání léčiv pacienty je proto ústředním faktorem umožňujícím úspěšně čelit dnešním i budoucím výzvám.“

Prezidentka PGEU Isabelle Adenot doplnila: „Zatímco pacienti přijímají ambulantní i nemocniční péči, evropští lékárníci pracují v obou prostředích. Všude se podílí se na zlepšování efektivního užívání léčiv. Obecně přijímaný podrobný plán definující jejich role může pomoci k lepším výsledkům. To je cílem našeho společného prohlášení. “

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ

Role lékárníka v optimalizaci užívání léčiv pacienty

Veřejní i nemocniční lékárníci jsou stěžejním bodem v pomoci pacientům k lepšímu řízení užívání léčiv, a proto jsou jedinečným přínosem ve zlepšení výsledků u pacientů. Jádrem lékárenské praxe je efektivní řízení péče o pacienta a zajištění optimálních léčebných výsledků, kterých je dosaženo při preskripci a dispenzaci léčiv.

Například, lékárníci jsou výhodně umístěni v pomoci pacientům, kteří užívají dvě a více léčiv zároveň (polyfarmacie). To může zahrnovat pomoc k řízení rizik lékových chyb v medikaci vzhledem ke složitosti léčby, nebo vyšetřování potenciálních lékových interakčních problémů. Klinické zásahy lékárníky mohou také vytvořit významné dopady na zlepšení dodržování předepsané léčby. Lékárníci mohou poskytnout rady založené na zkušenostech a výzkumech, jak potencionálně zlepšit pacientův léčebný plán.

Navíc, jedna z hlavních výzev, které v Evropě čelíme, je zajistit řádné sladění medikačních režimů mezi primární a sekundární péčí, tedy oblastmi, kam by měli jak nemocniční, tak i veřejní lékárníci zásadně přispět.

V důsledku toho, veškeré strategie v celé Evropě navržené s cílem zlepšit výsledky u pacientů pomocí léčiv, by měly vzít v úvahu klinickou úlohu lékárníků a využití plného potenciálu intervence pod vedením lékárníků.

STRATEGICKÉ POTŘEBY

- Větší rozpoznání správného dodržování léčiv a polyfarmacie jako výzev zdravotního systému, který vyžaduje strategické kroky;

- Prioritou zdravotní politiky národních a regionálních vlád je závazek podpory a rozšíření role lékárníků v optimalizaci užívání léčiv pacientů;

- Zahrnutí programů vedených lékárníky, které optimalizují použití léčiv pacienty, do zdravotních strategií a akčních plánů;

- Podpora rozvoje lékárenské síly v jejich úsilí udržovat a zvyšovat jejich odborné způsobilosti prostřednictvím poskytování vhodného vzdělání a možnosti profesního rozvoje.

Multiprofesionální péče

Multiprofesionální péče vyžaduje spolupráci odborníků z různých oborů a rozdílných pracovních prostředí, aby byl zajištěn odpovídající přenos informací a byly využity odborné znalosti za účelem získání nejlepších výsledků u pacientů nebo skupin pacientů. Lékárníkův přínos je často zejména ve znalostech, zkušenostech a pomoci pacientům v respektování optimalizace užívání léčiv. V ideálním scénáři multiprofesionální péče by měly klíčové údaje a informace následovat pacienta na jeho cestě systémem a zdravotníci by měli spolupracovat takovým způsobem, který maximalizuje kompetence a zapojení každého profesionála.

Překážky bránící užší spolupráci mezi uspořádáním a obory ve zdravotnickém sektoru jsou:

- nedostatečné odhodlání managementu zdravotních služeb a národních/regionálních zákonodárců k zaměření se na multiprofesionální péči, čímž často nechávají potřeby pacientů nenaplněné,

- nedostatek existující intervence, která podporuje a propaguje profesní důvěru a spolupráci mezi různými odborníky zapojených do péče o pacienty,

- problémy při propouštění pacientů z nemocniční do domácí péče a shromažďování relevantních informací o pacientech (např. přístup ke zdravotním záznamům pacientů),

- nedostatek individuálních profesionálních zkušeností s prací v multiprofesionálním týmu, který vytváří zbytečné napětí mezi profesionály.

STRATEGICKÉ POTŘEBY

- Lepší porozumění přínosů multiprofesionální péče ze strany zákonodárců;

- Závazek pro národní a regionální vlády k dosažení multiprofesionální péče;

- Informování zákonodárců o potřebách interoperabilních systémů mezi zdravotními sektory a profesními skupinami (např. eHealth řešení, jako je čtení a zápis do záznamu pacienta všemi odborníky podílejících se na péči);

- Integrace konceptů multiprofesionálních týmů do osnov vzdělávání zdravotních profesionálů;

- Lepší porozumění potenciálu kontinuální farmaceutické péče s aktivní účastí lékárníka během pacientova převodu mezi akutní a domácí péčí tak, aby byla zajištěna lepší péče a efektivita systému.

SPOLEČNÝ ZÁVAZEK

EAHP a PGEU se zavazují ke koordinovanému prosazování rozšíření role lékárníka o možnost optimalizace užívání léčiv pacienty.

EAHP a PGEU se zavazují spolupracovat tak, aby evropští zákonodárci lépe porozuměli výhodám multiprofesionální péče a významu rolí veřejných a nemocničních lékárníků.

EAHP a PGEU bude přitom úzce spolupracovat s partnerskými organizacemi v lékárenství a zdravotnickém sektoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?