Exministr Julínek může mít potíže

22. 4. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha l Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), jehož protikorupční policie zřejmě obvinila kvůli nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranné služby, nyní s vlastníky jedné z vybraných firem spolupracuje. Uvedla to ČT. Podle ní je Julínek členem správní rady Nadačního fondu Jana Šebka, který spoluvlastní firmu Alfa Helicopter. Fond prý také poslal peníze firmě, jíž šéfuje Julínkův bývalý náměstek Pavel Hroboň.


Protikorupční policie v pátek oznámila, že obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Škoda vzniklá státu údajně činí zhruba 792 milionů korun.

Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, ale jméno obviněného nechtěl specifikovat. Podle VV postupovala policie na základě jejich trestního oznámení na exministra Julínka kvůli vypsání tendru na provozování letecké záchranné služby.

Vyčíslená škoda představuje rozdíl mezi náklady na provoz u státních subjektů a u privátních firem. Podle policie by státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji. Tendr za téměř tři miliardy vypsalo ministerstvo v polovině roku 2008. Zvítězily firmy Alfa Helicopter a DSA, jež se do tendru přihlásily společně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?