Exministryně Součková odmítla diplomatický post, chce zůstat ve zdravotnictví

28. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková odmítla místo generální konzulky v Drážďanech. Je pevně rozhodnuta uplatnit se ve zdravotnictví. Pokud se jí v Brně podaří získat další prostory, rozšíří ji o další placené služby, které podle ní chybí...


PRAHA - Bývalá ministryně zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Marie Součková odmítla místo generální konzulky v Drážďanech. „Bylo mi to nabídnuto, ale protože bych musela zpřetrhat veškeré vazby se zdravotnictvím, tak tuto nabídku přijímat nebudu,“ řekla včera Součková.

O tom, že by měla v Drážďanech vystřídat generálního konzula Milana Dufka, dnes informoval zpravodajský server Euro OnLine s odvoláním na zdroje z poslaneckého klubu ČSSD.

Součková je pevně rozhodnuta uplatnit se ve zdravotnictví a právě nyní „podniká všechny kroky k tomu, aby se stala osobou výdělečně činnou“. Exministryně ještě před nastoupením do vládní funkce vykonávala lékařskou praxi v Ústí nad Labem. „Já jsem měla ortopedii, rehabilitaci a rekondici,“ uvedla.

Podobnou praxi provozuje v Brně, kam se přestěhovala loni v září a kde neúspěšně kandidovala do Senátu. Pokud se jí v Brně podaří získat další prostory, rozšíří ji o další placené služby, které podle ní chybí.

Součková připomněla, že je „rodilá Brňačka“. Do Ústí odešla za bytem. Bydlí v brněnských Vinohradech, po městě se pohybuje tramvají a ráda se stýká s lidmi. Překvapilo prý ji, v jak velké je oblibě. Brňané jí říkají, že je její odvolání překvapilo a že jí fandili, uvedla. Do politiky se ale vrátit nehodlá. Prý má svědomí, proto se do ní nehodí. Chce si vybudovat pozici, z níž by nebyla odvolatelná.

Stále zastává názor, že šéf zdravotnictví nemá být jen ministrem lékařů ale všech občanů. V nové zdravotnické koncepci, kterou v minulých dnech předložil ministr Jozef Kubinyi (ČSSD), to postrádá. „O občanovi se v ní moc nemluvilo. Vlastně mluvilo, aby platil,“ dodala.

Součková byla jmenována ministryní zdravotnictví po volbách v roce 2002. Ve funkci byla zhruba 21 měsíců. Špidla letos v dubnu její odvolání zdůvodnil tím, že je nutná změna kvůli zrychlení reformy. Součková ale narazila v ČSSD na odpor, když chtěla prosadit vyšší spoluúčast pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?